Kazakistan’da işçi sınıfının ateşini yaktığı ve vahşi bir devlet terörü ile bastırılan direniş çeşitli biçimlerde devam ediyor. Janaözen kentindeki Burgılau petrol kuyularında sondaj yapan MH Industry şirketinde çalışan petrol işçileri devlet başkanına çağrı yaparak şirketin acilen kamulaştırması talebini yükselttiler. Sondaj işçileri farklı tarihlerde birçok direnişe imza atmış, katliamlara maruz kalmışlardı.
Kazakistan Sosyalist Hareketi’nin, Janartu sendikası ile birlikte işçilerin grevini tereddütsüz desteklediğini ilan ettiği açıklamaya göre, 2007’deki özelleştirme ile sondaj işçilerinin özelleştirilen firmaya geçirildikleri ve o tarihten bu yana maaşların ödenmesinde düzensizliklerin yaşandığı, şirkette keyfiliğin ve hukuksuzların hüküm sürdüğü belirtildi.
Kazakistan Sosyalist Hareketi’nin açıklamasında, binlerce işçinin çalıştığı işyerinde 2008’den bu yana sayısız grev örgütlendiği belirtiliyor. Ancak ilk defa işçilerin kontrolünde bir kamulaştırma talebi öne sürülüyor. Gaz ve petrol arama endüstrisinde yardımcı hizmetlerde çalışan yüzbinlerce işçi özelleştirmeler sonucu kapitalist tekellere peşkeş çekilen firmalarda maaş ve sosyal haklar yönünden benzer sorunları yaşıyorlar. Bu yüzden Burgılau işçilerinin söz konusu hareketi sadece Janaözen kenti için değil, bütün Batı Kazakistan için simgesel önem arz ediyor. Açıklamaya göre, işçiler kamulaştırma talebinin yanında sendikacıların kovuşturulmasına son verilmesi talebini de öne sürüyorlar. Sermayedar ise grevcilerle herhangi bir diyaloga girmeyi reddediyor. Bunun sonucunda işçiler Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev’e taleplerini ilettiler.
Emperyalist ülkelerin tekelleri tarafından ele geçirilen ve özelleştirilen bu işletmelerdeki işçilerin bu eyleminin ve taleplerinin son derece büyük önem arz ettiğine dikkat çekilen açıklamada, tıpkı 2011’deki 8 aylık Magnistau petrol işçileri grevinde olduğu gibi kamulaştırma sloganının tekrar yükseldiğine vurgu yapıldı. Açıklamada ArcelorMittal Temirtau, Eurasia Group, Kazakhmys şirketlerine ait bulunan metalürji, maden sahaları ve maden ocaklarının işletilmesi ve yönetiminin kamuya devredilmesi talebi de dile getirildi. Ayrıca işçilerin mücadelesinin desteklenmesi için her türlü desteğin verilmesi gerektiği vurgulandı.
Janaözen kentindeki petrol işçilerinin direnişi, Kazakistan işçi sınıfının henüz son sözünü söylemediğini göstermektedir. Ayrıca bu direniş, gelecek günlerde bizzat işçi sınıfının önderlik edeceği nice direnişleri müjdelemesi açısından büyük bir önem taşımaktadır.