Kazakistan'a askeri müdahale Moskova'da protesto edildi

Kazakistan'daki eylemlere karşı uluslararası gericilik tarafından başlatılan saldırıyı kınayan Rusya'nın ilerici devrimci güçleri 6 Ocak'ta Moskova'daki Kazakistan büyükelçiliği önünde protesto mitingi düzenlediler.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 07 Ocak 2022
  • 08:00

Yeni yılın başlangıcıyla başlayan işçi grevlerinin giderek halk ayaklanmasına dönüşmesi karşısında çaresiz kalan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve “ebedi lider” Sultan Nazarbayev ikilisi ilan ettikleri OHAL'le sonuç alamayınca efendilerini yardıma çağırdılar. 

Çarşamba günü Tokayev'in Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nü yardıma çağırması üzerine Rusya ülkeye askeri birlikler gönderdi.

Kazakistan işçi sınıfı ve emekçi halklarının haklı mücadelesine karşı uluslararası gericilik tarafından başlatılan saldırıyı kınayan Rusya'nın ilerici devrimci güçleri 6 Ocak’ta Moskova'daki Kazakistan büyükelçiliği önünde protesto mitingi düzenlediler. Kazakistan proletaryasıyla dayanışma içerisinde olduklarını açıklayan eylemciler Rusya'nın müdahalesini sert bir şekilde protesto ettiler. Mitinge saldıran Putin'in kolluk kuvvetlerinin çok sayıda devrimciyi gözaltına aldığı bildiriliyor.

Çok sayıda sosyalist örgütle birlikte mitinge katılan Rusya Komünist İşçi Partisi (RKRP) Merkez Komitesi Sekreterliği Kazakistan'daki işçi grevleri ve halk ayaklanması ile ilgili yaptığı dayanışma açıklamasında şöyle diyor:

 “Kazakistan'da 2022'nin başlangıcı, Mangistau bölgesinde bir işçi grevi ile belirlendi. Eylemin nedeni, gaz fiyatlarındaki yüzde yüz oranında şok edici artıştı. Gerçek sebep ise Kazakistan'da 30 yıllık kapitalist yönetimin toplumsal çelişkileri muazzam derecede yoğunlaştırmasıdır. Seçkinlerin lüksü, çalışan kitlelerin yoksulluğuyla el ele gidiyor. (Eski) silah yoldaşlığından sömürücü sınıfın efendisi garantörü olan Kazakistan Komünist Partisi Merkez Komitesi eski sekreteri Nazarbayev klanının refahı ve egemenliği, halk arasında özel bir nefret uyandırıyor. (...) 

Olaylar üst üste geldi. Yetkililerin genel olarak işçi protestolarına yanıt vermemesiyle, grev birkaç gün içinde bütün bölgeye yayılarak kitlesel huzursuzluğa dönüştü. İşçiler kentlerde yaşayan emekçiler tarafından desteklendi ve daha sonra Kazakistan'ın birçok bölgesinde işçiler sınıf dayanışması için greve gitti. Yetkililer bazı tavizler vermeye hazırdı. 

Ancak işçiler ve ayaklanan insanlar, omuzlarındaki sefalete  katlanamıyor ve önemsiz bir sadaka ile artık yetinmiyorlardı. Yetkililer askerleri büyük şehirlere çekmeye başladılar. Ve sonra Kazakistan'daki protestocu kitleler kelimenin tam anlamıyla ayaklandı, ülke hükümetini görevden almak ve politik bir mevtaya dönüşen Nazarbayev klanını tutuklamak için siyasi taleplerde bulundu. (...) 

İşçiler kendilerini sınıf örgütleri içinde örgütlemeli ve bir klanın yerine bir başkasının geçmesi için değil, kendi işçi iktidarı için savaşmalıdır. (...) Halkın her kitlesel protestosu, çeşitli toplumsal sınıfları uyandırarak siyasal yaşama katar. Partimiz, utanma duygusunu yitirmiş egemen sınıfın ve kapitalizmin vahşetiyle mücadele eden işçilere ve halka koşulsuz desteğini ifade etmektedir. 

Onların mücadelesinde işçi sınıfının özgüveninin arttığını, başarılı mücadelede paha biçilmez deneyimler kazandığını ve sınıf örgütlenmesine duyulan ihtiyacın bilincini görüyoruz. Özellikle önemli olan, sınıf dayanışmasının gerekliliği, (...) salt ekonomik taleplerden siyasi taleplere geçişin kavranmasıdır.

Sınıf mücadelesinde atılan her adımın ileriye doğru bir adım olduğunu biliyoruz. (...)

Rusya Federasyonu'nun Kazakistan işlerine müdahalesini protesto ediyoruz (...)”