İsviçre’de Elbit Systems fabrikasında eylem

İsviçre’de siyonist Elbit Sytems fabrikasında eylem yapıldı ve Siyonist İsrail’e savaş malzemeleri tedarik eden Elbit Sytems’in savaş suçlusu olduğu ifade edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Haziran 2024
  • 10:30

İsviçre’de İsrail devletine ait, doğrudan İsrail’in gerçekleştirdiği toplu katliam ve soykırımında yer alan Elbit Systems fabrikasının içinde 7 Haziran Cuma günü eylem yapıldı.

Şirketin soykırımdaki katılımı teşhir edildi ve hesap soruldu. İsviçre devletinin bu olayda sorumluluğu teşhir edilerek, savaşa müdahil olan ve İsviçre topraklarında üretime devam eden şirket üzerinden sorular soruldu, suç ortaklığı vurgulandı.

Eylem, Elbit Systems şirketinin Jura kantonundaki Courtetélle köyündeki fabrikasında gerçekleştirildi. RAMI SWISS adında işlev gören şirketin yıllar önce Elbit Sytems tarafından alınmasına rağmen, fabrika tabelası değiştirilmedi. İçeriye giren eylemciler, yaptıkları konuşmalarla Siyonist İsrail’in soykırımcı yüzünü teşhir etti ve Filistin bayrakları açtı. Sonrasında Filistin’deki ölü ve yaralı sayıları açıklanarak, sloganlar atıldı. Sloganların sonrasında basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada Uluslararası Adalet Divanının (ICJ) aldığı kararların Israil tarafından uyulmadığı belirtilirken Elbit Sytems’in Israil ordusunun dronların yüzde 85’ini, tank için mühimmattı, topları, havan topları ve iletişim sistemi için anten üretip, teslim edildiği bilgi dahilinde olduğu ifade edildi. Savaş başladıktan sonra Israil devleti şirketten 760 milyonluk mühimmat üretimi ve 6 Mayıs’ta aynı şirkette 100 milyon dolarlık siparişte bulunduğu vurgulandı. İsviçre’nin Elbit Systems aracılığyla Filistin halkının soykırımını doğrudan göz yumduğunun altı çizilerek:

“İsviçre vatandaşları veya sakinleri olarak İsviçre devletinin alaycılığı, vatandaşlarını yok sayması, savaşta olan bir ülke için askeri teçhizata yeşil ışık yakması kabul edilecek bir durum değildir. CIJ’in bile Siyonist Israil devletini soykırım ile suçladı. Elbit Sytems’in İsviçre topraklarında sorunsuz ve özgürce üretebiliyor, bu şirket ile İsviçre devleti arasında resmi veya gizli tüm anlaşmaların açıklanmalı.”

Açıklamanın devamında İsrail savaş makinasına doğrudan üretim yaptığı için Elbit Systems’in savaş suçlusu olduğu açıklandı. Konuşmalarda Elbit Sytems’in İsviçre topraklarında üretime devam etmesini, ne de İsviçre devleti ile herhangi bir işbirliğine müsamaha gösterilmeyeceği ve yaptıklarının hesabını vermesi gerektiği ifade edildi. Son olarak şunlar denildi:

“Tarih savaş suçlularını ve katliamcıları hiçbir zaman unutmaz ve affetmez, bizlerinde Elbit Systems’in soykırıma katılımını ve İsviçre devletinin suç ortaklığını utmayacağız, affetmeyeceğiz.”

Eylem boyunca Fransızca ve Arapça “Özgür Filistin!”, “Katil Elbit Sytems, işbirlikçi İsviçre!”, “Katil Elbit Sytems!”, “Gazza’dan Cenin’e Filistin’i özgürleştirin!”, “Denizden nehire özgür Filistin!” sloganları sıklıkla atıldı.

Eylem esnasında çalışanlara kendi şirketlerinin kime ve nereye üretim yaptıkları soruldu ve aynı zamanda onları bu konuda bilgilendirmek içinde eylemin yapıldığı açıklandı. Çalışanlardan biri eylemi provoke etmeye çalıştı ancak izin verilmedi. Eylem sonlandırıldıktan sonra, polis fabrika dışında eylemcileri durdurdu. Eyleme katılanlara GBT ve fabrikada çekilen videoların silinmesi dayatıldı. Üst aramasından sonra eylemciler bırakıldı.

Başarıyla sonuçlanan eyleme katılımın çoğunluğunu gençlik oluşturuyordu. Katılımcılar arasında İşçilerin Birliği Hakların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) ve İsviçre Göçmen ve İşçiler Federasyonu var.

Kızıl Bayrak / İsviçre