Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in 2019 yılında resmi ziyaret için davet ettiği Papa Françesko’nun dört gün sürecek olan Irak ziyareti devam ediyor.
Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi'nin Uluslararası Bağdat Havalimanı'nda karşıladığı 84 yaşındaki papa, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile bir araya geldi.
Papa Françesko, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yaptığı konuşmada, sözüm ona “Şiddet ve aşırılıkçılık eylemleri, ihtilaflar ve hoşgörüsüzlük son bulsun” temennisinde bulundu. Dünyanın en küçük ve en zengin devleti Vatikan'ın din taciri lideri, Irak hükümetine tüm vatandaşlara eşit haklar sağlamaları ve yolsuzlukla mücadele etmeleri için çağrıda bulunarak, “Hiçbir vatandaşın ikinci sınıf vatandaş olarak görülmesine izin vermeyin” dedi. Papa, Bağdat'ta 2010 yılında düzenlenen saldırıda 52 kişinin katledildiği Seyyidet'ül Necat Kilisesi'ni de ziyaret etti.
Irak ziyaretini sürdüren Papa Françesko, Necef’te Şii din adamı Ayetullah Ali el Sistani ile bir araya geldi. Dinci-gerici kışkırtmalar eşliğinde, emperyalistlerin ve bölgedeki işbirlikçilerinin sorumlusu olduğu savaşların hüküm sürdüğü bölgede, Şii din adamı olarak öne çıkan Sistani, ülkedeki Hristiyanları ve son yıllarda yaşanan olaylarda adaletsizliğin mağduru olanları korumaya ilişkin vaazlar verdi.
Irak'ın Zikar vilayetindeki antik Ur kentini ziyaret eden Papa Françesko, “Terör, dini kullanıyor. Biz de, dinin bir kılıf olarak kullanılmasına izin vermemeliyiz. Terör, tarihin bir parçası olan Irak’a da saldırdı. Din ve fikir çeşitliliğini, özgürlüğünü savunmalıyız” ifadeleriyle ikiyüzlülüğünü gözler önüne serdi. Zira kadınların en temel haklarından olan kürtaj hakkına arsızca saldıran, kadın ve çocuk taciz-tecavzüzleri ile birlikte adı anılan, kara para ve rüşvet batağında yüzen Vatikan merkezli kilisilerin ele başının, “Barışçıl yaşamı inşa etmekten” dem vurarak, “birbirimize destek çıkmadan barış gelmez” demesi tam riyakarlıktır.