ABD Irak’ta tutunmakta zorlanıyor

2003 yılından bu yana ABD başta olmak üzere, emperyalistlerin işgali altında bulunan Irak, ekonomik, siyasal ve sosyal bakımdan tam bir yıkıma uğratıldı. Bu yıkımın etkisiyle her türlü dış müdahaleye gittikçe açık hale gelen Irak’ta, emperyalist işgalcilerin ülkeyi terk etme istekleri bile, bizzat o ülkenin “siyasi erki” tarafından engellenmek isteniyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Eylül 2020
  • 08:27

ABD emperyalizmi 2003 yılında, ülkeyi “Saddam zulmünden kurtarmak” bahanesiyle Irak’ı işgal etti. O tarihten bu yana Irak, Saddam döneminden çok daha büyük felaketler yaşadı, bütün zenginlikleri emperyalistlerce talan edilerek daha gerilere itildi.

Şimdilerde ise “kurtarıcı” rolündeki aynı ABD Irak’ta barınmakta zorlanıyor. Gazete Duvar’ın Federe Kürdistan basınına dayandırarak yaptığı habere göre, Irak’ın başkenti Bağdat’ta konsoloslukların bulunduğu Yeşil Bölgeye yönelik son zamanlarda artan füze saldırıları dolayısıyla ABD’li büyük elçi Matthew Tueller’in Bağdat’tan ayrılarak Hewler başkonsolosluğuna geçtiği bildirildi. Haberde ayrıca büyükelçiliğin kapatıldığı da iddia edilse bile, bu bilgi henüz teyit edilmedi.

İran destekli milislerin tehditleri artıyor

Irak’taki ABD güçlerine yönelik tehditlerin kaynağının, ülkedeki İran yanlısı çeşitli milis güçleri olduğu belirtiliyor. Irak’taki İran yanlısı Haşdi Şabi bileşenlerinden Irak Hizbullahı ve Nuceba Hareketi gibi milis oluşumları adına son zamanlarda yapılan açıklamalarda ABD güçlerine yönelik tehditlerin dozunun arttırıldığı bildiriliyor. Yapılan açıklamalarda, ABD Büyükelçiliğinin askeri faaliyetlerle Irak’ın egemenlik haklarını ihlal ettiği ve tavır almak için bütün güçlerin resmi kararı bekledikleri vurgulanıyor. Ayrıca Arap basınında, artan saldırı tehditleri nedeniyle 15 ülkenin daha Bağdat’taki elçiliklerini kapatmayı düşündüğü yönlü haberler geçtiği belirtiliyor.

Bağdat Büyükelçiliği kapatılacak mı?

Washington Post gazetesinde, artan füze saldırıları dolayısıyla Bağdat’taki büyükelçiliğin 90 gün içinde kapatılması için ABD’li yetkililerin uyarıda bulunduğu yönünde bir haberin yer aldığı iddia ediliyor.

Gazetenin bu haberi, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin ofisinden üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı ifade ediliyor. Kazımi’nin ABD’yi kararından vazgeçirmek için bazı batılı ülkeler aracılığıyla lobi faaliyeti yürüttüğü ve ABD’nin çekilmesi durumunda bile 3 Avrupa ülkesinin temsilcisinin Bağdat’ta kalmaya devam edeceği bilgisi veriliyor.

Yine ABD basınında yer alan haberlere göre, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve başbakan Mustafa Kazımi ile konuyla ilgili bir telefon trafiği yaptığı ve burada kapatma planının gündeme getirildiği belirtiliyor.

Öte yandan Iraklı iki yetkili tarafından da, ABD’nin gelecek birkaç ay içerisinde Bağdat büyükelçiliğini kapatmaya dönük adımlar atacağı, kapatmanın Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesine paralel yapılacağı, fakat Hewler’deki Başkonsolosluğun açık tutulacağı belirtiliyor.

Irak’ta bulunan iki batılı diplomat da, ülkelerinin diplomatik misyonlarının ABD’nin planından haberdar edildiğini bildirdi.

2003 yılından bu yana ABD başta olmak üzere, emperyalistlerin işgali altında bulunan Irak, ekonomik, siyasal ve sosyal bakımdan tam bir yıkıma uğratıldı. Bu yıkımın etkisiyle her türlü dış müdahaleye gittikçe açık hale gelen Irak’ta, emperyalist işgalcilerin ülkeyi terk etme istekleri bile, bizzat o ülkenin “siyasi erki” tarafından engellenmek isteniyor. Bir dizi başka örnekle birlikte, bugün Irak’ta yaşananlar; emperyalistlerin “insan hakları”, “demokrasi” gibi yalanlarla işgal ettikleri ülkeleri nasıl derin bir yıkıma ve sefalete ittiklerinin en bariz göstergesinden biridir.