İngiltere'de ambulans çalışanları grevde

İngiltere’de ambulans çalışanları yüzde 4 sefalet zammına karşı greve çıktı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 22 Aralık 2022
  • 17:30

İngiltere ve Galler'de grev dalgası devam ediyor. Ulaşım, eğitim, sağlık gibi pek çok alanda binlerce işçi ve emekçinin greve çıktığı İngiltere’de son olarak ambulans çalışanları maaş artışı ve ağır çalışma koşullarına karşı greve çıktı.

Yıllık bazda enflasyonunun yüzde 10'u geçtiği İngiltere'de, hükümet ambulans çalışanlarına yüzde 4 zam önerdi. Ambulans çalışanlarının üyesi olduğu sendikalar sefalet zammını kabul etmedi. Ambulans personelinin iş bırakma eylemine sağlık görevlileri ve çağrı merkezi çalışanları da katıldı.

İş bırakma eylemi nedeniyle çok sayıda sağlık çalışanı hastanelerin önünde gerçekleştirdiği eylemde, artan yaşam maliyetlerini karşılayabilmeleri için hükümete “makul maaş artışı” çağrısında bulundu.

Bakanın işçi düşmanlığı

İngiltere Sağlık Bakanı Steve Barclay, greve ilişkin BBC'ye yaptığı açıklamada, ambulans çalışanları ve sağlık görevlilerinin grevine ilişkin sendikaları suçladı.

Barclay, personelin acil durum çağrılarını nasıl karşılayacağı konusunda sendikaların hükümetle ulusal düzeyde çalışmayı reddettiğini söyledi. Ambulans ve sağlık çalışanlarını temsil eden sendikalar ise personelin en acil durumlarda görevlerinin başında olacağını kaydetti.

Öte yandan, İngiliz ordusunda görev yapan yaklaşık 750 askeri personel, grev kırıcılığı yapmak üzere görevlendirildi.

Hemşireler de ikinci kez greve gitti

İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'da, on binlerce hemşire dün ikinci kez bir günlük grev gitmişti.

Artan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında adil maaş artışı talebiyle 15 Aralık'ta bir gün grev yapan on binlerce hemşire, hükümetle uzlaşı sağlanamaması üzerine ikinci kez bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Ülke çapında 300 binden fazla üyesi bulunan ve hemşireleri temsil eden RCN (Royal College of Nursing) sendikası, yüzde 19'luk maaş zammı talebinde bulunurken, hükümet söz konusu talebin karşılanamaz olduğunu iddia etti.

Sendika, hükümet yaklaşımını değiştirmediği takdirde hemşirelerin gelecek ay yeniden greve gideceğini bildirdi. 

Kaynak: BBC Türkçe