İngiltere hükümeti aylardır sürmekte olan grevleri yasa gücüyle kırmak için harekete geçti. Parlamentoya, grev sırasında kamu hizmetlerinin belirli bir ölçüde sürdürülmesini ve bazı işçilerin çalışmasını zorunlu kılan bir yasa tasarısı sunuldu.
Tasarı, bazı sendika üyelerinin grev sırasında çalışmaya devam etmesini öngörüyor. Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Yeni mevzuat kamunun korunması için gereklidir” demagojik söylemiyle işçilerin aylardır süren grevlerine karşı yaptığı saldırıyı meşru göstermeye çalışıyor.
Ekim ayında parlamentoya, grevler sırasında toplu taşıma hizmetlerinin asgari düzeyde sunulmasını öngören bir yasa tasarısı sunan hükümet, şimdi bunu sağlık, eğitim, itfaiye hizmetleri, sınır muhafızları ve nükleer endüstriyi de kapsayacak şekilde genişletmeye çalışıyor.
Grev sırasında asgari hizmetlerin sağlanması için asgari bir personel seviyesi henüz açıklanmadı, ancak kapitalistler işçi ihtiyacını belirten bir “çalışma bildirimi” yayınlayabilecekler.
Bildirimde adı geçen işçiler grev yapmaları halinde haksız işten çıkarmaya karşı yasal korunma haklarını kaybedecekler.
Unison Sendikası Genel Sekreteri Christina McAnea, son grevde sağlık görevlilerinin hayati bir durum söz konusu olduğunda eylemi bırakıp müdahale etme konusunda tereddüt göstermediğini söyledi.
Christina McAnea, “Sağlıkta zorunlu asgari personel seviyesi belirlenmesi konusunda yıllardır dile getirdiğimiz taleplere rağmen hükümetin bunu grev sırasında yapıyor olması ironik” dedi.
McAnea, “Yılın diğer tüm günlerinde ambulans görevlileri hastanelerin acil servisleri önünde saatlerce hasta teslimi için bekliyor, hastane personeli bir an bile nefes almadan çalışıyor. Ama hükümet o günlerde asgari personel sayısı ile ilgilenmiyor”du diye konuştu.
Sendikalar Kongresi (TUC) Genel Sekreteri Paul Nowak, tasarıyı “grev hakkına yönelik bir saldırı” olarak nitelendirdi.
Hükümetin grevleri kırma yasa tasarısını parlamentoya sunmasından 1 gün sonra 11 Ocak günü İngiltere ve Galler'de ambulans görevlilerinin de dahil olduğu 20 bin sağlık çalışanı, ücret artışı ve personel eksikliğinin giderilmesi talebiyle bir günlük greve çıktı.
Greve iki sendikaya üye ambulans çalışanlarının yanı sıra paramedik ve acil çağrı merkezi görevlileri de katıldı.
Sendikalar ve Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) yetkilileri, grev sırasında hayati tehlike oluşturan birincil derecede öncelikli acil durumlara müdahale edilmesi konusunda anlaştı.