Hanau katliamının yıldönümünde Köln’de eylem

Hanau katliamının yıldönümünde pek çok kentte olduğu gibi Köln’de de bir anma eylemi düzenlendi. Katliam 19 Şubat 2020’de Hessen eyaletindeki Hanau kentinde gerçekleşmiş, bir ırkçı-faşist tarafından yabancıların gittiği iki kafeye yönelik silahlı saldırıda 9 genç yaşamını yitirmişti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Şubat 2024
  • 08:00

Hanau katliamının yıldönümünde pek çok kentte olduğu gibi Köln’de de bir anma eylemi düzenlendi. Katliam 19 Şubat 2020’de Hessen eyaletindeki Hanau kentinde gerçekleşmiş, bir ırkçı-faşist tarafından yabancıların gittiği iki kafeye yönelik silahlı saldırıda 9 genç yaşamını yitirmişti. Büyük tepkilere konu olan saldırı, her yıl eylemlerle lanetleniyor.

Bu yıl Köln’de Revolutionärer Jugendbund, Offenes Antifa Treffen, Young Strugle, ZORA, SDS (Die Linke gençliği), FKO, SDAJ (DKP gençliği) örgütlerinin çağrıcısı olduğu anma eylemine, aralarında BİR-KAR, AGİF, SKB, MLPD, Kommunistische Organization, DIDF ve Gençliği’nin olduğu örgüt ve kurumlar da destekçi olarak katıldılar.

Saat 18.00’da Mülheim Wiener Platz’taki mitingle başlayan eyleme neredeyse tümü gençlerden oluşan kalabalık bir katılım oldu. Organizasyon adına selamla konuşmasının ardından, Hanau’da katledilenlerin kısa yaşam öyküleri okundu. Burada düzenleci gruplardan DIDF Jugend, ZORA, OAT de birer konuşma yaptılar. DJ, konuşmalara mültecilerin, özellikle de yabancı gençlerin yaşadıkları sorunları gündelik yaşam akışı üzerinden örnekledi. ZORA ağırlıklı olarak kadınların yaşadıkları sorunları ve kadın mücadelesini dile getirdi. OAT, kapitalizmin teşhirini yaptı ve anti-faşist mücadele ile anti-kapitalist mücadelenin bağını öne çıkardı.

Konuşmalardan sonra yüzlerce gençten oluşan kitle kortej oluşturarak Keupstrasse’ye doğru yürüyüşe geçti. Yol buyunca “Hanau cinayetti! Her yerde direniş!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Faşizmin arkasında sermaye var”, “Her yerde polis, hiçbir yerde adalet”, “A-Anti Kapitalista”, “Vardım, varım, var olacağım, devrim insanlığı kurtaracak”, “Yaşasın Filistin”, “Almanya finanse ediyor, İsrail bombalıyor” gibi sloganlar hiç susmadı.

Türkiye ve Kürdistanlı emekçilerin yoğun olduğu Keupstrasse’nin yarısında durulup ikinci miting yapıldı. Burada RJ ve FKO adına birer konuşma yapıldı. FKO, ırkçılık ve yabancı düşmanlığını teşhir ederek, egemenlerin bununla sınıf mücadelesini bölmeye, asıl çelişkilerin üstünü örtmeye çalıştıklarını ifade etti. RJ konuşmasında ise AfD ve faşist akımlar konusunda kapitalist düzenin ve devletin ikiyüzlülüğüne dikkat çekildi. Düzenin hem faşizmi ürettiği hem de buna ihtiyacı olduğu, faşizme karşı mücadelenin kapitalizme karşı mücadeleyle birleştirilmesi gerektiği belirtildi ve bu mücadeleyi güçlü yürütmek için de örgütlenme çağrısı yapıldı.

Konuşmaların ardından farklı ana güzergahlardan aynı coşkuyla yürünerek Wiener Platz’a dönüldü. YS ve SDAJ’un yine ırkçılığı-faşizmi teşhir ettikleri, faşizme karşı mücadelenin güncelliğini öne çıkararak yaptıkları konuşmaların ardından eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / Köln