Hanau’da katliam anması...

Hanau Katliamı’nda yaşamını yitirenler 4. yılında 17 Şubat Cumartesi günü “19 Şubat İnisiyatifi”nin çağrısıyla binlerce kişi tarafından anıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 18 Şubat 2024
  • 12:15

Hanau Katliamı’nda yaşamını yitirenler 4. yılında binlerce kişi tarafından anıldı.

Bundan 4 yıl önce, 19 Şubat 2019’da Almanya’nın Hessen eyaletinin Hanau kentinde, bir ırkçı-faşist tarafından düzenlenen planlı saldırıda 9 göçmen genç katledilmişti. Hanau Katliamı’nın 4. yıl dönümü dolayısıyla Almanya’nın çeşitli kentlerinde protesto eylemleri gerçekleştirilecek. Bu eylemlerin ilki Hanau kentinde 17 Şubat Cumartesi günü “19 Şubat İnisiyatifi” tarafından düzenlendi.

Anma etkinliği için saat 14. 00'te Hanau-Kesselstadt Kurt-Schumacher-Platz'da binlerce kişi toplandı. Buradan yürüyüşe geçen kitle, suç mahalli olan Krämerstraße ve Heumarkt'ın köşesinde bir ara miting yaptı. Oradan kapanış mitinginin gerçekleştirileceği Pazar Meydanı’na doğru yürüyüşe devam etti.  Yürüyüş boyunca “Hanau tek örnek değil, direniş her yerde!”, “Hanau bir cinayettir, direniş her yerde direniş!”, “Bütün Hanau AfD’den nefret ediyor!” “Göçmenler kalıyor, Naziler gidiyor!” sloganları atıldı. Polise yönelik ise, sık sık “Hanau’da neredeydiniz?”, “Her yerde polis, hiçbir yerde adalet yok!” sloganları atıldı. Yürüyüşün ana pankartında ise Hatırlamak değiştirir!” şiarı yer aldı. Aradan geçen 4 yılık süreçte ırkçı-faşist saldırıyla ilgili hiçbir açıklığın sağlanmamasının ailelerde ve anti faşist kitlelerde büyük bir öfke yarattığı görüldü. Bu, eylem boyunca atılan sloganlarla da yapılan konuşmalarla da dile getirildi. Eylemde mücadeleden asla vazgeçilmeyeceği her vesileyle vurgulandı.

Şehir merkezinde gerçekleştirilen mitingde katledilenlerin aileleri söz aldı. Yaptıkları konuşmalarda “bahanelere, örtbas etme çabalarına ve yalanlara son verilmesi gerektiği” döne döne vurgulandı. Aynı zamanda Hessen eyalet parlamentosunun saldırıyla ilgili soruşturma komitesinin çalışmaları eleştirildi. Aralık ayında nihai raporunu sunan komite, yetkililerin başarısızlıklarını ortaya çıkarmasına rağmen bunun hiçbir siyasi sonucunun olmaması protesto edildi. “Değişimin ancak bu saldırı aydınlatılır ve adalet sağlanırsa gerçekleştirilebileceği” belirtildi.

Öfkenin hakim olduğu eyleme 9 bin kişi katıldı.

Kızıl bayrak / Frankfurt