Köln’de kitlesel ve coşkulu 1 Mayıs

1 Mayıs işçi kortejlerine yakın dönem grevlerinin etkisi ile gündemdeki TİS’lerin ürünü canlılık hakimdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Mayıs 2024
  • 19:45

Köln’de 1 Mayıs binlerce kişinin katıldığı yürüyüş ve mitingle kutlandı. 1 Mayıs yürüyüşünün toplanma yeri her yıl olduğu gibi DGB-Haus önüydü. Yürüyüş için işçi ve emekçiler iki saat öncesinden bina önündeki meydanda birikmeye başladılar. 12’ye doğru kortejler oluşturuldu ve yürüyüşe geçildi. En önde “Daha fazla ücret, daha fazla boş zaman, daha fazla güvenlik” pankartı ile DGB (Alman Sendikalar Konfederasyonu) ve bağlı sendikaların amblemlerinin yer aldığı “Demokrasinin iyi çalışmaya ihtiyacı var” pankartı taşındı. Ardından sendika kortejleri sıralandı.

Sendika başkanının konuşacağı merkez olması nedeniyle IGBCE (Madencilik, Kimya, Enerji Sanayii İşçileri Sendikası) ön sırada yer alıyordu ve üye işçilerin kalabalık bir katılımı vardı. Ardından EVG (Demiryolu ve Taşımacılık Sendikası), GEW (Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası), ver.di (Birleşik Hizmet Çalışanları Sendikası) sıralandı. En kalabalık katılımı ise IG Metall üyesi Ford işçileri sağlamıştı. Tüm sendika kortejlerinde genelde alışık olunan ruhsuzluktan ziyade hem geçtiğimiz aylarda yaşanan grevlerin etkisi sayılabilecek hem de gündemde olan TİS’lerin ürünü bir canlılık göze çarpıyordu. Ayrıca genel katılımın yarısından fazlasını sendika kortejleri oluşturmuştu.

Sendika kortejlerinin arkasında sol parti ve gruplar yürüdüler. Düzen partileri SPD-Yeşiller işçi kortejinin hemen sonunda, araya karışarak yürüdüler. DKP ve SDAJ, MLPD, KPD Wiederaufbau (KPD’nin Yeniden İnşası için İşçi Birliği), Kommunistischer Aufbau gibi Alman parti ve grupların geçen yıla göre daha zayıf bir katılımları vardı. Göçmen örgütlenmelerden Türkiyeli gruplar kitlesel olmasalar da coşkularıyla öne çıkıyorlardı. Göçmen olarak İranlı grupların katılımı da dikkat çekiciydi. 

Sınıf devrimcileri “Sömürüye, emperyalist savaşlara ve faşizme karşı sosyalizm için!” şiarlı BİR-KAR pankartı ve bayraklarıyla yürüdüler. Revolutionärer Jugendbund’un (RJ) da bayrak ve dövizleriyle katıldığı kortej baştan itibaren susmayan devrimci sloganlarıyla canlı bir tablo yansıttı. BİR-KAR ve RJ’nin yanı sıra Türkiyeli grupların kortejlerinde de genel devrimci şiarlar dışında özellikle Filistin’le ilgili “Filistin’e özgürlük”, “Soykırımı durdurun”, “Almanya finanse ediyor İsrail bombalıyor”, “Nehirden denize Filistin özgür olacak” gibi sloganlar öne çıktı. Arada Taksim iradesini selamlayan şiarlar da haykırıldı.

Yürüyüş, miting alanı olan Neumarkt’ta son buldu. Sol gruplar miting alanına giriş yaptığında alan hemen hemen doluydu. Alanın çevresinde Alman gruplar ile kimi Türkiyeli kurumların dışında geçen sene olduğu gibi yine birçok İranlı grubun da stand açtığı gözlendi.

Mitingde DGB Jugend, Köln sendikaları tarafından konuşmalar yapıldı. Ana konuşmacı ise IGBCE başkanı idi. Konuşmalarda AfD türünden aşırı sağa karşı demokrasinin korunmasında işbirliğinin sürdürülmesi ihtiyacı vurgulandı. Metal, kimya sanayii ve elektronik endüstrisinde yürümekte veya başlayacak olan TİS’lerde talebin iş saatlerini kısaltmak değil, güvenceli çalışma zamanı olduğu dile getirildi. Devletin şirketlere ihale ettiği işlerin sendikalı ve TİS yapılan işyerlerine verilmesi, buna dair bir yasanın çıkarılması talep edildi. Miting kültürel program ve çocuklara yönelik etkinlikle son erdi. 

Kızıl Bayrak / Köln