Bielefeld’de Hanau Anması

Hanau katliamının yıldönümünde pek çok kentte olduğu gibi Bielefeld’de de bir anma eylemi düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Şubat 2024
  • 20:00

Hanau katliamının yıldönümünde pek çok kentte olduğu gibi Bielefeld’de de bir anma eylemi düzenlendi. Katliam 19 Şubat 2020’de Hessen eyaletindeki Hanau kentinde gerçekleştirilmiş, bir ırkçı-faşist tarafından göçmenlerin gittiği iki kafeye yönelik silahlı saldırılarda 9 genç yaşamını yitirmişti. Katliam 4. Yılında Almanya’da yayın eylemlerle protesto edildi.

Gençlik örgütlerinin Bielefeld’de düzenlediği eylem saat 18.00’da kentin merkez istasyonunda mitingle başladı. Burada gençlik örgütleri adına yapılan konuşmalarda katliamın üzerinden geçen 4 yıla rağmen devletin ikiyüzlü tutumu teşhir edildi.

Mitingde RJ adına yapılan konuşmada şunlar söylendi:

“Hanau'da 9 gencin ırkçılar tarafından öldürülmesi münferit bir vaka değildi. Devletin yürüttüğü politikalar ırkçılığa zemin hazırlıyor ve bunun ürünü olarak ırkçı saldırılar giderek artıyor. Aradan 4 yıl geçmesine rağmen birçok soru devlet tarafından cevapsız bırakıldı. Sorunun açıklığa kavuşturulması ve sorumlulardan hesap sorulması için mücadele verenler ise katliamda ölenlerin yakınları ile onlarla dayanışma içinde olan ilerici kişi ve kuruluşlardır. Bu bile, iktidarın “aşırı sağa karşı mücadele” konusunda gerçek yüzünü açıkça ortaya koyuyor. Hanau'nun katiline karşı manifestosunu yayınlamış olmasına rağmen hiçbir şey yapılmadığını hatırlıyoruz. Biz devletin bu ikiyüzlülüğünü ve çifte standardını kabul etmiyoruz ve kabul etmeyeceğiz.”

Merkez İstasyonda başlayan eylem şehir merkezindeki Jahnplatzt’da yapılan mitingle devam etti. Ardından şehrin merkezi yerlerinden Kesselbrink’te bulunan “Hanau anıtı” önünde yapılan kapanış mitingiyle bitirildi.

Yüzlerce gencin katıldığı yürüyüş sırasında sık sık “Hanau münferit değil, mücadele her yerde!” “Hanau cinayetti! Her yerde direniş!” “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” “Yaşasın uluslararası dayanışma!” “Dayanışmanın adı direniş!” “Her yerde polis, hiçbir yerde adalet!” “A-Anti Kapitalista!” sloganları atıldı.

Son olarak Hanau anıtına çiçekler bırakılıp mumlar yakıldı. Eylemin sonunda yapılan konuşmalarda da “Hanau katliamını unutturmayacağız” şiarı bir kez daha vurgulandı.

Kızıl Bayrak / Bielefeld