Bochum’da Hanau katliamı protesto edildi

19 Şubat 2020’de yaşanan ırkçı Hanau katliamından tam 6 ay sonra, Almanya’nın birçok kentinde olduğu gibi Bochum’da da yürüyüş gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Ağustos 2020
  • 17:42

19 Şubat 2020’de yaşanan ırkçı Hanau katliamından tam 6 ay sonra, Almanya’nın birçok kentinde olduğu gibi Bochum’da da yürüyüş gerçekleştirildi. Yine Revolutionärer Jugendbund’un (RJ – Avrupa DGB) inisiyatifiyle 150’nin üzerinde insan ırkçılığa karşı sokağa çıktı. Katılımcıların yüzde 90’i yine gençlerden oluşmaktaydı.

Açılış mitingi Bochum madencilik müzesinin önünde RJ’li sunucuların konuşmasıyla başladı. Konuşmada, Almanya’da sağcı-faşist şiddetin 1990’dan bugüne kadar 200’ün üstünde insanın hayatına mal olduğu anlatıldı. Ayrıca mülteci akımındaki yoğunlaşmadan sonra, 2015’den beri hızla çoğalan ırkçı saldırılara, polis ve ordu içindeki faşist yapılara işaret edildi. Devletin bu durum karşısındaki tutumu sert bir şekilde teşhir edildi. Konuşmadan sonra yürüyüşe geçildi.

En önde, İngilizce “Nefes alabildiğimiz bir dünya için mücadele ediyoruz” pankartı taşındı. Ön tarafta da arkada da yol boyunca sloganlar atıldı. En sık atılan sloganlar “No Justice – No Peace!” (Adalet yoksa barış da yoktur!), “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “Hanau bir tekil durum değildi!” ve “Hep beraber faşizme karşı!” idi. Çarşı merkezine girildiğinde, insanların yoğun olduğu yerlerde yine protestonun anlamını dile getiren ajitasyon konuşmaları yapıldı. Bochum’da 27 Haziran’da yapılan ırkçılık karşıtı yürüyüşün coşkusunu arattırmayan protesto, etraftaki insanlar tarafından merakla izlendi.

Belediye binası alanında yapılan ara mitingde Fridays For Future ve Die Linke Gençliği ve yanı sıra tekrar RJ mikrofonda söz aldı. RJ adına yapılan konuşmada bu kez son haftalarda Almanya’da yaşanan ırkçı olaylar ve polis şiddeti değerlendirildi. NSU ve Hanau katliamından sonra devletin olayları nasıl örttüğüne değinen RJ’li, antifaşist mücadelenin ne devlet kurumlarından beklenebileceğini ne de parlamenter yollarla yürütüleceğini vurguladı. “Yeni ölümleri beklemeyeceğiz, onları durduracağız!” sözleriyle biten konuşma yoğun alkış topladı. Ardından ırkçı saldırılardan dolayı tüm ölenler için saygı duruşuna geçildi. Saygı duruşu, “Hep beraber faşizme karşı!” sloganıyla sonlandırıldı.

Tekrar şehir merkezinde yürüyüş yapıldıktan sonra kapanış mitingi alanına varıldı. Bir konuşma daha yapıldı ve Hanau katliamında kurtulanların ve ölenlerin ailelerin kaydettiği mesaj ses cihazından dinletildi. Aileler mesajda, pes etmeyeceklerini, işlenen suçları devletten bağımsız hareket ederek açığa çıkaracaklarını vurguladılar. Son olarak, hikayesi anlatıldıktan sonra hep beraber “Çav Bella” marşı söylendi. Birçok insan başarılı gecen yürüyüş için tertip komitesine teşekkür etti ve devam etmelerini diledi. Özellikle bugün 80 yaş üzerinde olan ve zamanında Nazi rejimi tarafından takip edilenlerin derneği üyeleri memnuniyetlerini dile getirdiler.

Kızıl Bayrak / Bochum