Hamburg’da kitlesel coşkulu 1 Mayıs

İşçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs bu yıl Hamburg’da üç ayrı yerde kutlandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Mayıs 2023
  • 19:20

İşçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs, bu yıl Hamburg’da üç ayrı yerde kutlandı. Bergedorf’taki kutlamaya 600 işçi ve emekçi katılırken, Hamburg’daki ikinci kutlamaya 300 işçi ve emekçi katıldı. DGB Sendikası'nın çağrısıyla gerçekleştirilen merkezi kutlamaya ise 10 bin işçi ve emekçi katılarak kitlesel ve coşkulu bir 1 Mayıs eylemi gerçekleştirdiler.

Eyleme DGB, İG-Metal, İG-BCE ve Ver-di sendikalarına üye işçiler, emekçiler, gençler ve kadınlar katıldı. Yanı sıra Hamburg’da örgütlü çalışma yürüten ilerici ve devrimci kurum ve yerli partilerden Die Linke, MLPD, DKP, KPD Yeniden İnşa, Anti-Faşist Otonomcu gruplarla göçmen ilerici ve devrimci kurumlardan BİR-KAR, ATİK, ADHK, AGİF, DİDİF, Alevi Kültür Derneği ve İran Komünist Partisi gibi örgüt ve partiler pankartları, dövizleri, flamaları ve parti bayraklarıyla katıldılar. Kitle, 1 Mayıs toplanma alanı olarak belirlenmiş olan U-Bahn Strassburger Caddesi'nde saat: 10.30’da bir araya geldi.

Toplanma alanında yaklaşık yarım saat beklendikten sonra yürüyüşe geçildi. Yürüyüşte en önde DGB Sendikası'nın hazırlamış olduğu “Kesintisiz Dayanışma” pankartı açıldı. Yürüyüşte ezgiler çalındı ve Enternasyonal işçi marşı söylendi. "Yaşasın 1 Mayıs! 1 Mayıs kızıldır kızıl kalacak!" sloganı atıldı. Barmberk caddeleri taşınan kızıl bayraklar ve kırmızı pankartlarla kızıla boyandı. Yaklaşık 5 km yüründükten sonra miting alanı olan Barmberk’teki İşçi Müzesi’nin önüne gelindi.

Miting alanında Hamburg DGB Sendika Başkanı Tanja Chawla ile İG-Metal Sendika Başkanı Jürgen Kermer birer konuşma yaptı. Konuşmalarda, Almanya ekonomik krize girince sendikaların işçi ve emekçilere yardımların yapılması için mücadele ederek çok şey başardıkları iddia edildi. Ancak devlet yardımlarının son çare olduğu ve ücret/maaş artışlarının mutlaka yapılması gerektiğini söylediler. Yaşam maliyetlerinin artmasına karşı en iyi çarenin, yapılacak olan toplu sözleşmelerin kayıpları telafi edecek düzeyde olması gerektiği ifade edildi.

Sendika başkanları Tanja Chawla ile Jürgen Karner uzun uzun konuşmalarına rağmen işçi ve emekçilerin gerçek sorunlarına değinmeden 1 Mayıs etkinliğini sonlandırdılar.

İşçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele gününü kutlamak için biz de BİR-KAR bayraklarıyla eyleme katıldık.

Yürüyüş ve miting sırasında “Emperyalist savaşa, silahlanmaya ve kapitalist krizin faturalarına karşı 1Mayıs’a!” şiarlı hem Almanca hem Türkçe basılmış bildirilerimizin dağıtımını yaptık.

BİR-KAR/ Hamburg