Köln’de 1 Mayıs eylemi, Almanya’nın pek çok kentinde olduğu gibi, Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından “Geleceği birlikte şekillendirelim” çağrısıyla düzenlendi. Bu başlığın seçilmesi iklimi korumanın işçilerin talepleriyle çelişmediğine, aksine ancak çalışanlarla sağlanabileceğine vurgu yapma hedefiyle bağlantılıydı.
Yürüyüş ve mitinge katılanlar, saat 10’dan itibaren Hans-Blöcker-Platz’daki DGB binası önünde toplanmaya başladılar. Yapılan hazırlıklar ve kortejlerin oluşturulmasından sonra, saat 12’de yürüyüş başladı. Geleneksel mitingin düzenlendiği Heumarkt’a giden güzergahta yapılan yürüyüşe beş bini aşkın kişi katıldı.
En kalabalık kortej her yıl olduğu gibi metal işçilerinin örgütlü olduğu IG Metall sendikası ve hemen ardında yürüyen Ford işçilerinin kortejiydi. Hizmet sektöründe örgütlü ver.di (Birleşik Hizmet İşleri Sendikası) da nispeten kalabalık bir katılımla yürüdü. Eğitim ve bilim mensupları (GEW), kimya ve kâğıt, gıda-müskirat ve eğlence yerleri, basın ve kağıt gibi işkollarındaki sendikalar da kendi flamaları ve dövizleri ile yürüyüş ve mitingde yer aldılar. Ayrıca üniversite hastanesinin hemşire kadrosunu taşıyan 15 vagonlu sembolik bir çekçek turu da düzenlendi.
Komünistler 1 Mayıs’a “Kahrolsun emperyalist saldırganlık, savaşlar ve ırkçılık! Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!” şiarının yer aldığı TKİP pankartı ile katıldılar. RJ’liler çeşitli şiarları içeren dövizlerle yürürken, BİR-KAR’ın da flamaları taşındı. Yürüyüş güzergahı boyunca da sıklıkla atılan devrimci sloganlarla canlı ve coşkulu bir görünüm sergilediler. Alman solundan DKP, MLPD, KPD Wideraufbau, KA’nın yanı sıra savaş karşıtları ile irili ufaklı çeşitli grupları ve çevre örgütleri pankart, döviz ve flamalarıyla katılım sergilediler. Türkiye ve Kürdistanlı gruplardan ise TKP-ML, MLKP, Halk Cephesi, Alınteri, ATİK, AGİF, ADHK, DIDF, TKP, Sol Parti, Mala Kurdan gibi örgüt ve kurumlar yine pankart ve bayraklarıyla yürüdüler. Göçmen örgütlerden ayrıca İran İşçi Partisi, Komala, Irak Komünist Partisi de kendi pankartlarını açmışlardı.
Tüm kortejlerde savaşa, yoksulluğa ve silahlanmaya karşı pankart ve dövizler dikkat çekiyordu. Sol grupların kortejlerinde en çok “Yaşasın enternasyonal dayanışma”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “Bankaların ve tekellerin iktidarına hayır!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Anti Kapitalista”, “One solution, revolution!” sloganları öne çıktı. Yer yer Türkçe ve Almanca 1 Mayıs Marşı, Avusturya İşçi Marşı, Çav Bella gibi marşlar seslendirildi.
Yürüyüş esnasında yapılan ajitasyonlarda ve miting alanındaki konuşmalarda işçilerin sorunlarına dikkat çekildi, talepleri dile getirildi. Artan fiyatlar karşısında ücretlerin artırılması öncelikli taleplerden biriydi. Zira Almanya’da koronavirüs pandemisinin damgasını vurduğu iki yıl zarfında milyonlarca işçi kısa çalışma modeline geçmek zorunda kalmış, işini kaybetmeyenler de gelir kaybına uğramış bulunuyor. Sendikalar artan enflasyon nedeniyle de çalışanlara zam talep ediyor. Miting konuşmalarında ayrıca yüksek kira sorununa dikkat çekildi. Eylemlere katılımın önceki yıllara göre arttığı gözlendi.
Köln’de ayrıca anarşist ve antifaşist gençlik örgütleri tarafından saat 17’de alternatif 1 Mayıs yürüyüşü yapıldı. Köln-Mülheim Wiener Platz’ta toplanan kitle Kalk Post’a yürüdü. Buradaki eylemde özellikle ırkçılık ve emperyalist savaş temaları işlendi.
Kızıl Bayrak / Köln