Bielefeld'de 1 Mayıs yürüyüşü

Bielefeld DGB'nin "Geleceği birlikte kuralım" şiarıyla gerçekleştirdiği 1 Mayıs yürüyüşüne yerli ve göçmen 2 bin işçi ve emekçi katıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Mayıs 2022
  • 07:00

Almanya Sendikalar Birliği’nin (DGB) 2022 yılı 1 Mayıs şiarı “Geleceği birlikte kuralım” idi. Bielefeld DGB’nin bu şiarla gerçekleştirdiği 1 Mayıs yürüyüşüne yerli ve göçmen 2 bin işçi ve emekçi katıldı. İki yıllık pandeminin ardından kitlesel ve coşkulu bir 1 Mayıs gerçekleştirildi.

DGB’nin önünde toplanıp yürüyüşe başlayan kitle yol güzergahı boyunca “Yaşasın dayanışma”, “Dayanışmanın adı direniş”, “Alman silahı, Alman parası bütün dünyada”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Alman tankları Kürdistan’dan defol” gibi sloganlar attı.

Şehir hastanesi önünde yapılan ara mitingden sonra yürüyüş devam etti. Kitlenin Ravensberger Park’a ulaşmasından sonra burada miting yapıldı.

Mitingde yapılan konuşmalarda savaş ve buna bağlı olarak ortaya çıkan ekonomik kriz üzerine duruldu. Bir diğer önemli gündem ise NRW eyaletinde kreş ve sağlık hizmetleri alanında toplu sözleşme süreci idi. Özellikle Ukrayna-Rusya savaşın yarattığı enflasyonun reel ücretler üzerinde yarattığı yakıcı etki üzerinde duruldu. Yapılan konuşmalarda ağır çalışma koşulları, enflasyon ve yükselen fiyatlarla derinleştirilen sorunların daha da ağırlaştığı vurgulandı.

18 milyon nüfuslu Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Almanya'nın en büyük eyaletidir. 15 Mayıs’ta yapılacak olan NRW Eyalet seçimi kapsamında SPD Genel sekreteri Kevin Kühnert’in Bielefeld’deki 1 Mayıs yürüyüşüne katıldığı görüldü. Öte yandan Yeşiller Partisi milletvekili adaylarının, Partilerinin emperyalist savaşa verdiği utanç verici desteğin basıncı altında kaldıkları görüldü.

Sendikalar DGB’nin ortak pankartı arkasında yürüyüşü gerçekleştirdiler. Yerli örgütlerden DKP (Alman Komünist Partisi) Gençlik Örgütü SDAJ, SPD, Die Linke, Çevreci gruplar ile göçmen örgütlerden Bir-Kar, Halk Cephesi, Kürdistan Zentrum, DİDF, AGİF yürüyüşe katıldı.

TKİP yürüyüşe “Emperyalist saldırganlığa, savaşa ve ırkçılığa karşı işçilerin birliği, halkların kardeşliği” şiarlı pankartla katıldı. Ayrıca alanda kitlelere sömürüye ve savaşa karşı devrim ve sosyalizm vurgusuyla 1 Mayıs’a katılımın bu dönemdeki önemine vurgu yapan bildiriler dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / Bielefeld