Grönland’daki buz tabakasında rekor erime

2019’da buz tabakası 532 milyar ton kayıpla rekor seviyeye ulaştı. Bu, dünya çapında deniz seviyesinin 1,5 milimetrelik yükselişine karşılık geliyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Ağustos 2020
  • 21:47

İklim değişikliğinin sonuçları sadece sıcaklıklardaki artıştan ibaret değil. İklim değişikliği, kuraklık, seller, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme ve buzulların erimesi vb. sonuçlara da yol açmaktadır. Bunların sonucu olarak bitkilerin, hayvanların ve ekosistemlerin yanı sıra insanların da büyük risk altında olduğu bilim insanlarınca ortaya konulmaktadır.

Bilim insanları dünyadaki su seviyesinin 2100 yılına kadar en fazla bir metre yükseleceği görüşündeydiler. Ancak yapılan yeni araştırmalar, bu seviyenin iki katına çıkabileceğini öngörüyor. Bunun da, yüz milyonlarca insanın yer değiştirmek zorunda kalmasına yol açabileceği belirtiliyor. 

Grönland’ın buz örtüleri, su seviyelerinin artışındaki en büyük etken olmayı sürdürüyor. Sıcaklıklardaki artışın devam etmesi durumunda, işin içine çok daha büyük olan Antarktika’daki buz örtüleri de girecek.

Güçlü buz kaybı patlaması

Natur.de’nin haberine göre, 2017 ve 2018’de buz kaybının biraz dengelenmiş gibi görünmesinden sonra, 2019’da buz kütlesinin erimesinde güçlü bir artış yaşandı. Helmholtz Polar ve Deniz Araştırmaları Merkezi’nden (AWI) Alfred Wegener Enstitüsü’nden görevli olan buzul bilimci Ingo Sasgen, “İki yıllık bir aradan sonra, 2019’da buz kütlesi tekrar keskin bir şekilde artış gösterdi ve 1948’den beri tüm yıllık kayıpları aştı” dedi. Buna göre, Grönland buz tabakası 2019’da her zamankinden daha fazla, 532 milyar ton buz kaybetti. Bu, dünya çapında deniz seviyesinin 1,5 milimetrelik yükselişine karşılık geliyor. Buz kaybı, 2012 yılında 464 milyar tondu.

Araştırmacılar, uydu verilerini kullanarak buz kaybını belirlediklerini açıkladılar. Sasgen ve ekibi, Grönland buzullarının kar yağışıyla ne kadar kütle kazandığını ve erime yoluyla ne kadar kaybettiklerini belirlemek için son 20 yılın uydu verilerini buzulolojik modeller ve hava durumu verileriyle birleştirdiklerini dile getirdiler.

Az yağışlı, karlı kış ve anormal derecede sıcaklık

2019’da buzulların varlığıyla kaybı arasındaki uçurum giderek genişledi. Kütle kaybının, kar yağışındaki azalmadan kaynaklı yüzde 80’i aştığı ileri sürülüyor. New York’taki Columbia Üniversitesi’nden Marco Tedesco, “2019'da kar yağışı uzun vadeli ortalamanın altındaydı ve bu da rekor değerde buz erimesine katkıda bulundu” diyor ve devamında “Uydu verilerini bölgesel iklim modelleriyle karşılaştırarak, tam olarak hangi süreçte ve erimenin ne boyutta olduğunu ve hangi genel hava koşullarının bundan belirleyici olduğunu görebildik” açıklamasında bulundu. Kar yağışının az oluşu ve yaz aylarında anormal derecede sıcak yaşanması buz kaybına neden olan faktörler oluyor.

Grönland’da giderek artan buz erimesinin tesadüf olmadığını söyleyen iklim ve buzulbilimciler, bunu iklim değişikliğinin açık bir belirtisi kabul ediyorlar. Kuzey Kutbu, küresel ortalamanın yaklaşık iki katı kadar hızlı ve güçlü bir şekilde ısınıyorken, sıcak havanın giderek Grönland’a doğru ilerlediği ve orada uzun süre kalacağı, dolayısıyla erimenin devam edeceği söyleniyor.

Dünyanın geleceği tehdit altında

Bilim insanları iklim krizinin vardığı boyutlar konusunda sürekli uyarılar yaparak tehlikelere işaret ediyor. İklim değişikliğinin nasıl bir tehdit oluşturduğu verilerle açıklanıyor ve varoluşsal bir tehditle karşı karşıya olduğumuz ileri sürülüyor.

İklim krizi nedeniyle, Grönland ve Kutup Denizi buzullarını kaybediyor. Batı Antarktika buzul örtüsü küçülüyor, Doğu Antarktika’da bulunan Wilkes Havzası buzullarını kaybediyor. 

Antarktika’dan sonra dünyanın en büyük ikinci buzul tabakasına sahip bölgesi olan Grönland’da yaz aylarında eriyen buzullar, her yıl deniz suyu seviyelerindeki milimetrik artışa yol açıyor. Deniz suyu seviyelerinin yüzyılın sonunda yaklaşık 1 metre yükselmesi öngörülüyor.

Bazı araştırmalar, bu yükselme nedeniyle gelecek 30 yılda 300 milyon kişinin evlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabileceğini ortaya koyuyor.