Küresel ısınmanın yarattığı yıkımın etkisi her geçen gün yeni sonuçlarla karşımıza çıkıyor.
Temmuz başlarında yüzölçümü 6 bin kilometrekare olan bir buzdağının Antarktika’dan kopmasının ardından şimdi de iklim değişikliğine en uzun direnecek yer olarak ifade edilen Kuzey Kutbu’nda en güçlü buz kütlelerinin parçalandığı açıklandı.
Bilim insanları, tarihte ilk kez Kuzey Kutbu'nun en soğuk bölgesinde bulunan en kalın ve sert buz kütlelerinin bile kırılmaya başladığını söyledi.
1.799 milyon kilometrekare buzla kaplı olan Grönland'ın kuzeyinde bulunan ve normalde yaz sıcaklarına bile dayanan bu buzulların incelerek kıyıdan uzaklaştığı belirtildi.
Kuzey Yarımküre'deki iklim değişikliğine bağlı sıcak hava dalgaları ve ılık rüzgarlar ile Şubat ayından bu yana sıcaklıklarda görülen anormal artışın bu durma etken olduğu ifade edildi.
Grönland buz tabakası toplamda 2,99 milyon kilometreküp hacme ve 1.673 metre kalınlığa sahip. En kalın buz tabakası ise 3 bin 488 metre.
Uzmanlar Grönland'in kuzeyindeki buzulların “neredeyse tamamının” parçalanma ve kırılma belirtileri gösterdiğine dikkat çekiyor.
İklim değişikliğine bağlı olarak dünya genelinde sıcaklıkların ortalama 1°C arttığı belirtilirken, ABD’de yapılan araştırmalara göre ise deniz suyu ölçümlerinde 26.5 santigratlık sonuç elde edildi.