“Gazze’ye karşı savaşı durdurma” çağrısı

Dört AB ülkesinden “Gazze’ye karşı savaşı durdurma” çağrısı yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Aralık 2023
  • 19:00

İspanya, İrlanda, Belçika ve Malta, Gazze Şeridi'nde ateşkes gündemini öne alan bir Avrupa Birliği zirvesi düzenleme çağrısı yaptı.

Sözü geçen dört ülkenin liderleri Avrupa Konseyi (AB) Başkanı Charles Michel'e yazdıkları mektupta, "Önümüzdeki hafta Gazze'deki durumu görüşmek ve bir çözüm oluncaya dek sürecek kalıcı bir insani ateşkes için bir araya gelme” isteğini dile getirdiler.

27 AB ülkesinin liderleri 14 ve 15 Aralık tarihlerinde Brüksel'de bir araya gelecek ve burada Ukrayna'ya “yardım edilmesi” ve AB'nin uzun vadeli bütçesinin revize edilmesi konularını görüşecekler.

Ortadoğu'daki durumda gündeme alınacak

Dört ülkenin liderlerinin AB zirvesine başkanlık eden Charles Michel'e yazdıkları mektupta, “Gazze’deki savaşın ciddiyetine ve çatışmaların bölgeye yayılma riskine” işaret ediliyor.

Reuters tarafından kamuoyuna duyurulan mektupta, AB liderleri ortak bir tutum geliştirmeye çağrılıyor ve “AB, tüm tarafları anlaşmazlıkların sona ermesine yol açabilecek uzun vadeli bir insani ateşkes ilan etmeye çağırmalıdır" deniyor.  

İsrail'in savaştaki tutumunu eleştiren dört ülke, en kısa zamanda iki devletli çözümün tartışılacağı uluslararası bir barış konferansının düzenlenmesi çağrısında da bulunuyorlar.

Mektupta ayrıca, Batı Şeria'da şiddetin yayılmasını önlemek için, yerlerinden edilmiş Filistinlilere saldıran işgalci İsrailli yerleşimcilerin mal varlıklarının dondurulması gerektiği de belirtiliyor.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Belçika Başbakanı Alexander de Croo, İrlanda Başbakanı Leo Varadkar ve Malta Başbakanı Robert Abela, 14-15 Aralık'ta Brüksel'de yapılacak AB Konseyi zirvesinde İsrail'in bombardımanı altında bulunan Gazze'deki duruma ilişkin net tavır alınmasını talep ettiler. 

AB dönem başkanlığı görevini aralık sonunda tamamlayacak olan İspanya ile 1 Ocak'ta bu görevi devralacak olan Belçika'nın öncülüğünde dört ülke liderinin, İsrail’in fütursuz saldırılarının sona erdirilmesi için AB üyesi diğer ülkeleri “İsrail’e baskı yapmaya ikna etmek” için çalıştıkları belirtiliyor.