Gazze’de “ateşkes” kararı

İsrail güvenlik kabinesi “ateşkes” kararını oybirliğiyle kabul etti. Filistinli direniş güçleri, işgalci rejimin saldırılarına son vermesini bekliyor. Filistin Sağlık Bakanlığı'nın son açıklamasına göre siyonist rejimin saldırılarında can kaybı 232'yi buldu, en az 55 yaralının hayati tehlikesi bulunuyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Mayıs 2021
  • 23:30

Siyonist rejimin Filistin halkına yönelik katliamı bugün de devam ederken, İsrail güvenlik kabinesi “ateşkes”i görüştü.

Saat 19.00’da toplanan kabine, üç saatlik görüşmelerin sonucunda “ateşkes”i oy birliğiyle kabul etti. “Ateşkes”in gece yarısı 2 itibarıyla yürürlüğe gireceği belirtildi.

Sözde “ateşkes”in pratikte ne ölçüde uygulanacağı belirsizliğini koruyor. Zira kabinedeki görüşme sırasında da siyonist rejimin saldırıları devam ederken, buna karşılık Filistin halkının direnişi de farklı biçimlerde devam ediyordu.

İsrail basınına göre, ateşkesin yalnızca Gazze ile sınırlı olduğu ileri sürülüyor. Ayrıca İsrail’in ateşkese “Gazze’den atılan roketlere son verilmesi” şartını öne sürdüğü ifade edilirken, siyonist rejim aynı bahaneyle imha saldırılarına bugüne kadar olduğu gibi yarın da devam edebilir.

Mısır’ın arabuluculuğuyla varılan “ateşkes”e dair Filistinli direniş örgütlerinden yansıyan açıklamalarda, işgalci İsrail rejimi ateşkese uyduğu sürece karara bağlı olacakları dile getirildi.

232 kişi katledildi, 55’i ağır 1760 yaralı

Filistin Enformasyon Merkezi’nin aktardığı Filistin Sağlık Bakanlığı’nın son açıklamasına göre, İsrail’in Gazze’yi hedef alan saldırıları sonucunda 65’i çocuk, 39’u kadın olmak üzere 232 Filistinli katledildi.

1760 kişinin yaralandığı belirtilirken, Sağlık Bakanlığı yetkilisinin aktarımına göre, yaralıların 55’inin hayati tehlikesi sürüyor. Yaralıların 700’den fazlasının da çocuk ve kadın olduğu ifade ediliyor. 

Filistin yönetiminin kayıtlarına göre İsrail 10 Mayıs’tan itibaren Gazze’ye 1810 saldırı düzenledi. 100 bini aşkın kişinin son saldırılar sonucunda yerinden edildiği ifade edilirken, 1.335 yerleşim yerinin tümüyle yıkıldığı ya da kullanılamaz durumda olduğu, 12.886 yerleşim yerinin de kısmi hasara uğradı.

Fabrikaları, devlet kurumlarını, okulları, sağlık kurumlarını da hedef alan siyonist rejimin 33 medya merkezini, kurum ve derneklere ait yüzlerce büroyu, yönetime ait 74 merkezi, 66 okulu bombaladığı belirtildi.