Fransa’da hizmet sektöründe grev çağrısı

CGT-Hizmet ve Servis Sendikaları Federasyonu grev çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 07 Nisan 2020
  • 19:25

Fransa’da Genel Emek Konfederasyonu’nun (CGT) ticari hizmet ve servis işçileri bölümü dün yaptığı açıklamayla, sektördeki tüm çalışanları 8 Nisan Çarşamba gününden itibaren greve gitmeye çağırdı.

Mart ayı sonlarında Paris banliyölerinden 93. bölge Saint Denis’deki Carrefour mağazasında 53 yaşında bir kasiyer Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmişti. 5 Nisan’da ise Paris banliyölerinden Charenton’da bulunan Carrefour-Bercy’de balık reyonunda çalışan 45 yaşındaki bir işçi evinde ölü bulundu. Koronavirüs tanısı nedeniyle 23 Mart’tan beri raporlu olduğu belirtilen işçinin yalnız yaşadığı aktarıldı. Aynı reyonda çalıştığı diğer arkadaşlarından da virüse yakalananların olduğu açıklandı. Bir çalışanın durumunun ağır olduğunu ve yoğun bakımda tutulduğunu açıklayan sendika, sektörde 9. ölümün gerçekleştiğini bildirdi.

CGT-Ticari Dağıtım ve Servis Hizmeti Çalışanları Federasyonu’nun “Hayat kurtarmak için greve!” çağrısıyla yaptığı açıklamada, Covid-19 salgınına bağlı sağlık krizi nedeniyle çalışmak zorunda olan işçilerin, ilişkide oldukları müşterilerin ve ailelerin korunması için alınması gereken önlemlerin halen tam olarak alınmadığına dikkat çekildi. Hükümet ve kapitalistler için önemli olan tek şeyin daha fazla satış ve daha fazla kâr olduğu vurgulandı. Açıklamada bugüne kadarki önlem çağrılarını duymazdan gelen yetkililerin, işçilerin işten çekilme kararlarına tehditlerle cevap verdikleri belirtildi. Önlemlerin artırılmasını talep eden işçilere karşı yıldırma, baskı, zorbalık ve ayrımcılık gibi her türlü yöntemin devreye sokulduğu açıklandı.

Covid-19’un ölümcül olduğuna, kapitalistlerin ise ölüm piyangoları oynadığına dikkat çekilen açıklamada, sendikanın her defasında yaşamsal olmayan reyonların kapatılması, mağazaların açılış ve kapanış saatlerinin yeniden düzenlenmesi, müşteri-kasiyer arası güvenlik bariyerlerinin oluşturulması gibi daha ciddi önlemler talep ettiği hatırlatıldı. Buna karşın hükümetin, çalışma süresini haftada 60 saate çıkardığı, pazar günleri mağazaların açılması kararı verdiği belirtildi. Böylece hükümetin işçiler yerine sermayeyi koruduğu, sermayeye hayal ettiği ortaçağ çalışma koşullarını yeniden yarattığı ve her gün binlerce işçinin kapitalizmin kurbanı olduğu vurgulandı.

Kızıl Bayrak / Paris