GDDK 1 Mayıs’ta sokağa çağırıyor!

1 Mayıs yaklaşırken işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü için eylem çağrıları devam ediyor. Fransa’da Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi de 1 Mayıs’ta alanda olma çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Nisan 2020
  • 16:48

Fransa’da sendikal bürokrasinin bir kolu üç maymunu oynarken, diğer kolu genel geçer bir açıklama yapıp, 1 Mayıs gününe ilişkin bir adres tanımlamamıştı. Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi (GDDK) ise yayınladığı açıklamada, mücadelenin güncel durumunu da gözeterek meydana çağrı yaptı.

“En büyük virüs kapitalizm. Tek aşı devrim!” diyen GDDK’nın açıklaması şu şekilde:

COVID-19 (koronavirüs) yaşamlarımızı tehdit ettiği halde kapitalist ekonomi çarkları işlemeye devam etsin diye, Fransa da dahil dünyanın dört bir yanında binlerce işçi, emekçi öldü ve ölmeye devam ediyor. Olağanüstü hal fırsatçılığıyla tüm haklarımız askıya alınıp yeni saldırıların hazırlığı yapılırken, bize verilen tek özgürlük çalışarak ölmek.

Hayır! Çalışma koşullarının işçiler için ölümcül ve ağır risk oluşturduğu koşullarda çalışmamak haktır. İşten çekilme, tam ücretli izin, kira grevi ve diğer yaşamsal ihtiyaçlarımızı savunmak için 1 Mayıs’ta alanlara!

1 Mayıs mücadele günüdür, kazanılmış bir haktır.

Bize hastalığı ve ölümü dayatan kapitalizme karşı, her sabah onlarca kilometre yol kat ederek işe gidip çalışmaya, üretime devam eden işçilerin, emekçilerin can güvenliği, çalışmamaktan geçiyor.

Pandemi koşullarında çalışmayı dayatan kapitalist sisteme karşı sesimizi yükseltelim. Bu olağanüstü dönemi patronların kendileri için fırsata dönüştürmesine izin vermeyelim. 1 Mayıs’ta, gerekli sağlık önlemlerimizi alarak, sokağa çıkıp hayatlarımıza, geleceğimize sahip çıkalım!

Emekçi halklar, virüse ve onun yarattığı koşullarla savaşıp hayatta kalma mücadelesi verirken, kapitalist sömürü düzeni yarattığı krizden kendileri lehine çıkabilme telaşında. Alacağı kararlar ne olursa olsun, krizlerinin en dip noktasında olan kapitalizm bizi içine sürüklediği çürümüşlüğe çare olamaz. Aksine, faturayı yine bize kesmeye çalışacaklar. Biz işçi, işsiz, emekçi halkları ancak beraber mücadeleyle ayakta kalabileceğimiz günler bekliyor.

Asla umutsuz değiliz! Hem virüs salgının sebebi olup hem de ona karşı çaresiz kalan kapitalizmin tehlikeli ve çirkin yüzü geniş kitleler tarafından gözle görülür hale geldi. Aynı zamanda, kapitalizmin doğayı, diğer canlıları ve insan hayatını hiçe sayan yapısının acı bir biçimde anlaşılması, yeni bir hayat ve yeni bir gelecek arayışını da canlandırdı. Bu gelecek komünizmdir!

Bu karanlığa bir meşale olmak için 1 Mayıs’ta, tüm sağlık önlemlerini alarak, maskelerimizle alanlara!

En büyük virüs kapitalizm. Tek aşı devrim!

Kızıl Bayrak / Paris