CGT sendikasından genel grev çağrısı

CGT sendikası, Fransa’da işçi, emekçi, işsiz, emekli ve gençleri 5 Şubat’ta genel greve çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 01 Şubat 2019
  • 07:34

Fransa’da CGT sendikası işçi ve emekçileri, emeklileri ve işsizleri 5 Şubat günü greve çağırıyor.

CGT sendikası yaptığı açıklamada işçi ve emekçilerin, emeklilerin ve gençliğin ay yaşam koşullarının günden güne kötüleşmesine karşı alım gücünün iyileştirilmesi, kamu servislerinin korunması, asgari ücretin arttırılması sosyal yardımların, emeklilik maaşlarının ve işsizlik ödeneklerinin yükseltilmesi, temel gıda ihtiyaçlarındaki vergilerin kaldırılması, vergi sisteminin yeniden reformu ile yüksek gelirlilerle servet sahiplerinin vergilendirmesi gibi temel taleplerle haftalardır sarı yelekleri ile sokaklarda olduğunu, Macron ve hükümetinin ise grev ve protestoları baskı ve şiddet ile sindirme yoluna gittiğini belirterek 5 Şubat Salı günü gerçekleşecek grev ve eylemlerin işyerlerinde oluşturulan genel meclislerde süresiz eyleme dönüştürülmesi çağrısında bulundu.

CGT Sendikası Ulusal Konfederal Komite’nin “Birlikte kazanmak için 5 Şubat’ta 24 saatlik genel greve” şiarlı deklarasyonunda işçi ve emekçilerin, işsizlerin ve emeklilerin aylardır işsizliğe yoksulluğa geleceksizliğe karşı alım gücünün yükseltilmesi için sarı yelekleri ile sokaklarda olduğu belirtilerek, sosyal adaletsizliğe karşı emekle yaratılan zenginliğin farklı bir dağılım gerektiği açıklandı.

Açıklamada yer alan talepler şöyle:

- Asgari ücrete %20 zam
- Kadın ve erkek arasında ücret eşitliği
- Vergide reformla temel ihtiyaçlar için KDV’nin indirilmesi, servet vergisinin restorasyonu, yüksek gelirler ve sermaye sahiplerinin daha yüksek vergilendirilmesi
- Büyük şirketlere kamu yardımının şartlılığı ve kontrolü
- Kamu hizmetlerinin gelişimi
- Protesto hak ve özgürlüklere saygı
- İşsizlik, emeklilik ve sosyal güvenlik haklarının güvencelerle garanti altına alınması
- Adil bir ekolojik geçiş.

Lise öğrencileri sendikası UNL de yaptığı açıklama ile eğitimde uygulanan reformlarla 2018 yılında parkursüp ile 170 bin öğrencinin üniversite eğitiminin dışında kalmasına, Mante La Jolie de 145 öğrencinin insanlık dışı gözaltına alınmasına, eğitim bakanının sözlerini tutmamasına, okullarda konsey disiplin cezalarına, gözaltılara ve yaralanmalara karşı işçi ve emekçilerle ortak cephe oluşturmak için tüm liselileri 5 Şubat'tan itibaren liselerde işgal ve direnişlerle eyleme çağırdı.

Çağrı, Sarı Yelekliler hareketinin medyatik isimlerinden Eric Drouet tarafından da destek buldu. Drouet de yaptığı açıklamada köle gibi yaşamamak için 5 Şubat'tan itibaren süresiz genel grev genel direniş ve blokaj eylemlerinin önemine dikkat çekerek sokağa çağırdı. Sarı Yelekliler eylemleri ilk günkü kararlılığı ile hafta arası yol ve kavşaklarda devam ederken Cumartesi eylemlerinin ise 12.’si gerçekleşecek.

Grevler postane, eğitim ve sağlık gibi belirli sektör ve alanlarda devam ederken 31 Ocak Perşembe günü emekliler de Fransa genelinde 2017’den buyana altıncı kez sokaklara çıkarak “alım gücünün yükseltilmesi”, “emekli maaşlarının yaygın bir şekilde artması” ve “hükümet tarafından uygulanan CSG vergisi artışının iptali” talepleriyle sokaklara çıktı. Paris’te yapılan yürüyüşte binlerce emekli “Gençler geleceksiz, ihtiyarlar sefalet içinde! Böyle bir toplum istemiyoruz!” sloganlarıyla yürüdü.

Kızıl Bayrak / Paris