Fransa’da Sarı Yelekliler ve CGT’den kitlesel eylem çağrısı

10. hafta eylemleri için CGT sendikası ve Sarı Yelekliler adına çağrılar yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 17 Ocak 2019
  • 08:30

Sarı Yelekliler eyleminin 19 Ocak Cumartesi günü gerçekleşecek 10. hafta eylemi için CGT sendikası ve Sarı Yelekliler adına açıklamalar yapıldı. CGT de başkent Paris başta olmak üzere eylemlere kitlesel katılma çağrısı yaptı.

CGT sendikası yaptığı açıklamada “Fransa monarkı”nın ulusa yönelik yayınladığı mektubunda neo-liberal politikalarında bir değişiklik olmayacağını gösterdiği gibi uygulamaktan geri kalmayacağını açıkça dile getirdiği ifade edildi. Açıklamada; Macron, hükümeti ve patronların gasp edilen ücretlere, artan yoksulluğa, dondurulan ücretlere, emekli aylığı, kamu hizmeti kesintilerinin yanı sıra işsizlik, sosyal sigortalar ve ek yardımlar gibi sosyal yıkımı derinlşetiren politikalara karşı isyanın boyutunu ve ciddiyetini halen anlamadıkları üzerinde duruldu. “Hayatımızın kırıcılarına karşı” sarı yelek, kırımızı yelek ya da yeleksiz her kesimden işçi ve emekçilerin kazanmak için sokaklarda olması gerektiği vurgulanan açıklamada, işçi, emekli, işsiz CGT sendikasında örgütlü tüm güçler, 19 Ocak Cumartesi günü saat 11.00 de Hotel de Ville/Paris Belediyesi önünde buluşmaya çağrıldı.

Diğer yer ve saatler için çağrı yapan Les Gilets Jaunes De France, Gilets Jaunes et citoyens, Gilets Jaunes Paris Banlieue – GJPB ve La France en colère oluşumlarının yaptığı açıklamalarda ise son 10 yılda vergilerin yüzde 22 arttığı belirtilerek, bir avuç asalağın yaşaması için insanların borçlandırılarak, tüm zenginliği yaratan işçi ve emekçilerin açlığa ve yoksulluğa sürüklendiğine dikkat çekildi. Buna karşın hâlâ emekçilerden fedakarlık beklendiği, artık gerçek fedakarlığın sokaklarda olduğu belirtilerek temel ihtiyaç ve gıda maddelerinde vergilerin düşürülmesi, tüm seçilmişlerin ve üst düzey yöneticilerin maaş ve emeklilik ücretlerinin düşürülmesi, vatandaş inisiyatifi referandumu (RIC), halka ülkenin yaşamını ve geleceğini kontrol etme ve katılma yetkisi, sosyal adalet, tüm kaynak ve zenginliğin adil paylaşımı talepleri sıralandı.

Sarı Yelekliler eylemlerinde günden güne şiddetin dozunu arttırarak her türlü baskı ve zorbalığı uygulamaktan geri kalmayan Macron ve hükümetinin saldırılarına boyun eğilmeyeceğinin altını çizen Sarı Yelekliler eylemlerde ilk yardım ve güvenlik konusunda yardımcı olabilecek gönüllülere de çağrı yaptı.

Paris’te cumartesi eylemleri için Champs Elysée, Esplanade des İnvalides, Hotel de Ville, Place de la Republique, Place Bastille’e eylem çağrıları var.

Yer ve saatler için: https://paris.demosphere.net/rv/66795

Kızıl Bayrak / Paris