Frankfurt’ta ‘Marksizm ve işçi sınıfı’ konulu seminer

Frankfurt’ta sınıf devrimcileri, doğumunun 200. yılı dolayısıyla Karl Marx ve Marksizm üzerine seminer gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Ekim 2018
  • 06:53

Karl Marx, 200. doğum yıldönümü vesilesiyle dünyada ve özellikle Almanya’da bir kez daha gündeme oturdu bu yıl. Bunun, kapitalizmin tıkandığı ve krize girdiği bir döneme denk gelmesi onu ayrıca önemli kıldı. Marx ve Marksizm çok çeşitli eylem, etkinlik, tartışma ve yazıların konusu oldu.

Yurtdışındaki sınıf devrimcileri olarak bizler, bu seneki merkezi gece etkinliğimizi Karl Marx’a atfetmiş bulunuyoruz.

Bu vesileyle marksist eğitime katkı sunması ve gece hazırlıkları çerçevesinde çeşitli bölgelerde organize edilen etkinliklerden biri de 28 Ekim Pazar günü Frankfurt’ta gerçekleştirildi.

Seminer, etkinliğe ilişkin ve yakın zamanda yitirdiğimiz Teslim Demir (Sinan) yoldaş anısına yapılan kısa bir açılış konuşması ve saygı duruşu ile başladı.

Daha sonra, Marx’ın yaşamını özetleyen, “anlatılan senin hikayen” adlı kısa sinevizyon izlendi.

Sinevizyonun ardından, Marx’ın biyografisinden başlanarak, onun işçi sınıfının ideolojisi olan bilimsel sosyalizmi oluşturduğu tarihsel süreçler ele alındı. Bu bahiste özellikle birer kilometre taşları olan Almanya’daki köylü ayaklanmaları, 1848-49 devrimi, Paris Komünü vb. gibi önemli tarihsel olayların özerinde duruldu.

Marx’ın kendinden önceki ütopik sosyalistlerden ve idealist filozoflardan yararlandığını fakat onları aştığı vurgulanırken, bunun da dönemin toplumsal ve siyasal pratik süreçlerinden süzülerek oluşturulduğuna değinildi.

Marx’ı kendinden önceki filozoflardan ayıran özellikler üzerinde durularak, sınıf mücadelesini onun keşfetmediği, fakat artı-değer sömürüsü ve işçi sınıfının tarihsel rolünü açıklığa kavuşturanın Marx olduğu belirtildi. Bu yanıyla onun sadece dünyayı anlayan değil, ondan da önemli olarak onu değiştirme uğraşı veren bir devrimci olduğu söylenerek, Engels’le birlikte devrimci ve eylemci kimliğine vurgu yapıldı.

Marksist ideolojiyi diğer tüm ideolojilerden ayıran yanlara değinilen bir anlatımın ardından, Kapitalizmin güncel krizinin Marksizm’i de güncel kıldığı ve Marksizm’in yeniden ilgi odağı olmaya başladığı dile getirildi. Bir Marksizm düşmanı olan ve “Tarihin sonu” kitabının yazarı Fukuyama’nın bile Marx’ın haklı çıktığını belirtmek zorunda kaldığına değinildi.

Bir seminerin dar sınırlarına sığmayacak genişlikte olan konu ana hatlarıyla başarıyla özetlendikten sonra kısa bir ara verildi.

Aranın ardından katılımcıların konuya ilişkin görüşlerini de dile getirdikleri soru cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde ağırlıklı olarak, proletarya diktatörlüğü, sosyalizmin tarihsel sorunları, Almanya’da işçi sınıfı, sendikaların durumu ve sınıf çalışmamız, reformizm, Almanya’da Stalin üzerinden süren anti-komünist histeri konularının da aralarında olduğu pek çok başlıkta canlı tartışmalar yapıldı.

Seminer, sunumu yapan yoldaşın, sınıf mücadelesinin ayırt edici ve tayin edici önemi, bunun için de sınıf mücadelesi yürüten her devrimcinin Marksizm’i öğrenme zorunluluğuna ilişkin toparlayıcı bir konuşması ile sona erdi.

Kızıl Bayrak / Frankfurt