Frankfurt’ta “Grev” konulu etkinlik

KPD/Wiederaufbau ve Bir-Kar, “Grev” konulu etkinlik düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Ekim 2019
  • 08:23

Grev, işçi sınıfının sermayeye karşı mücadelesinde vazgeçilmez temel silahlardan biridir. Grev okulunda eğitilmemiş bir sınıfın toplumsal ve tarihsel rolünü oynaması mümkün değildir. Tarihte işçi sınıfının politik greve başvurmadığı hiçbir toplumsal hareketin başarıya ulaşma şansı yoktur.

Bu temel önemde gerçeğin çok iyi farkında olan Alman burjuvazisi genel grevi yasaklamıştır. Bugün Almanya’da genel grevin yanı sıra, toplu sözleşme süreçleri dışında greve gitmek yasal olarak mümkün değildir.

KPD/Wiederaufbau ve Bir-Kar tarafından 27 Ekim Pazar günü ortaklaşa düzenlenen etkinlikte, gelinen yerde sosyal hakları günden güne yok edilen Almanya işçi sınıfı için meşru-fiili mücadelenin yanı sıra grevin de ne kadar gerekli olduğu üzerinde duruldu.

Etkinliğe, satış kararıyla birlikte ciddi saldırılarla karşı karşıya olan LSG’den iki işçi temsilcisi de konuşmacı olarak katıldı.

Etkinlikte ilk önce, Türkiye işçi sınıfı mücadelesinde, fiili-meşru mücadele, dahası sınıfın devrimcileştirilmesi çabasında önemli bir yerde duran, geride ciddi deneyimler ve dersler bırakan Greif direnişiyle ilgili film gösterildi. Almanca altyazılı olan film oldukça ilgi topladı ve katılımcılara yeniden Haziran ve Greif direnişi havası soldurdu.

Filmin ardından Bir-Kar adına bir sunum yapıldı. Türkiye işçi sınıfı mücadelesi tarihinde önemli rol oynayan en belli başlı olayları ve dönemleri özetleyen konuşma, özellikle 80’ler sonrası dönem ve Greif direnişiyle ilgili bilgilendirmeyle devam etti.

Greif bahsinde ise, soluk soluğa 60 günlük bu işgal ve direnişin işçi sınıfının devrimcileştirilmesi mücadelesi açısından barındırdığı muazzam dersler üzerinde duruldu. Greif’ta daha en baştan kullanılan devrimci, fiili ve meşru yöntemlerin bugün işçi sınıfı için ne kadar önemli olduğundan bahsedildi. Greif işgali ve direnişinin sendika bürokrasisine karşı mücadele, işçi demokrasisi, kadın ve ulusal sorunun çözümü gibi konularda yarattığı teorik-pratik açıklıklar bakımından da oldukça önemli olduğu vurgulandı. Sunum, işçi sınıfının yeni Greif’lara duyduğu ihtiyacın gün geçtikçe daha çok arttığı, Greif ruhu ve bilinciyle donanmanın gerekliliği üzerine vurgularla sona erdi.

Ardından söz alan KPD/Wiederaufbau temsilcisi ise tarihte ve günümüzde Almanya’da grev eksenli bir sunum gerçekleştirdi. Almanya’da en son genel grevin bundan 35 yıl önce haftalık 35 saatlik çalışma talebiyle yapıldığı ve kazanımla sonuçlandığı bilgisini verdi.

Almanya işçi sınıfının taşeronlaştırma, özellikle ağır sanayide 100 binleri bulan tensikatlar, ucuz işçilik ve iş güvencesinin gittikçe ortadan kaldırılması gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirten temsilci, sendika bürokrasisinin tüm bunlara sessiz ve seyirci kalarak destek verdiğini belirtti.

Anlatımını, Almanya’nın değişik yerlerindeki önemli bazı fabrikalarda daha çok propaganda düzeyinde kalan “grev” çağrılarını içeren çalışmalardan oluşan dia gösterimi eşliğinde yapan temsilci, Greif örneğinde olduğu gibi, fiili-meşru mücadelenin önemine ve gerekliliğine işaret etti. Her biri birer milyoner olan sendika patronlarının grev örgütlemek gibi bir dertlerinin olmadığını, bunu yapacak olanın işçi sınıfının devrimci partileri olduğunu, kendilerinin de bunun çabasını verdiklerini belirtti.

Etkinlikte son sözü LSG işçileri aldı. LSG işçilerini temsilen konuşan iki mücadeleci işçi, başından bu yana yaşanan süreci özetlediler. Son satış kararının henüz tam netleşmediğini, aksine LSG patronlarının bu belirsizlik ve tedirginlik ortamını kullanarak yeni saldırı planları yaptıklarını açıkladılar. Yaşanan pratik sürecin, örgütlenme, sendikal bürokrasiye karşı mücadele vb. konularda deneyim ve bilinç açıklığı sağladığını, başından beri yanlarında olan Bir-Kar’ın sağladığı katkıları anlamlı ve değerli bulduklarını ifade ettiler. İşçi temsilcileri, önümüzdeki döneme ilişkin bazı eylem ve etkinliklerin tarihlerini de paylaşarak, destek ve duyarlılık çağrısı yaptılar.

Etkinlik sunumların ardından, enternasyonal marşının hep birlikte okunmasıyla sona erdi. Frankfurt ve çevresinde sınıf mücadelesini geliştirme çabasının bir parçası olarak gündeme getirilen bu etkinlik, oldukça anlamlı ve işlevli oldu.

Kızıl Bayrak / Frankfurt