Frankfurt 1 Mayıs’ı, bu sene bir saat geriye çekilerek, saat 10.30’da başladı. Her zamanki toplanma yeri olan Güntherpark’ta toplanan işçi ve emekçilere yönelik çeşitli konuşmaların yapılması ve yazılı materyallerin dağıtılmasının ardından kortejler oluşturularak yürüyüşe geçildi.
Yürüyüş kortejinin başını DGB’ye bağlı çeşitli sendika şubelerinin kortejleri (IG-Metall, ver.di, IG-BCE, EVG vb.) çekti. DGB’nin bu seneki 1 Mayıs şiarı olan “Avrupa, şimdi ama gerçek; dayanışmacı ve adil bir Avrupa için sokağa!” yazılı pankartın arkasında yürüyen sendika kortejleri taşıdıkları çeşitli görsellerle ve sloganlarla taleplerini dile getirdiler.
Sendikaların gündeminde düşük ücretler, işten atmalar, işsizlik, taşeronlaştırma ve meslek yerlerinin yok edilmesi gibi sorunlar vardı. Sendika kortejlerinde gençliğin kalabalık ve organize katılımı dikkat çekti.
Sendika kortejlerinin arkasında ise yerlisi ve göçmeni ile çeşitli politik parti, örgüt ve dernekler yürüdüler. Devrimci-demokratik örgütlerin kortejlerini nicel olarak korudukları ve belli bir coşkuyla yürüdükleri gözlendi.
Çeşitli işkollarında çalışan işçilerin, sendikaların dışında kendilerinin inisiyatifiyle organize ettikleri kortejler ve taleplerinin yazılı olduğu pankartlar taşıyarak yürüyüşe katılmaları dikkat çeken bir olguydu bu sene. Kitlesel işten atma saldırısıyla karşı karşıya kalan LSG işçileri, DHL paket işçileri ve yeni bir vergi saldırısıyla karşı karşıya olan taksiciler bu şekilde katılım gösterdiler. Toplanma yerinde, yakın zamanda intihar eden LSG işçisi Juan Ballestero’nun eşinin bir konuşma yapma talebi sendika bürokrasisi tarafından reddedildi.
Sınıf devrimcileri bu yıl 1 Mayıs öncesinde KPD-Wiederaufbau’nun, birlikte bir “kızıl blok” oluşturma önerisine olumlu cevap vererek, art arda bir kortej oluşturarak birlikte yürüdüler. Çok sayıda kızıl bayrağın taşındığı korteje kızıl renkler hakim olurken, birlikte Almanca ve Türkçe, Enternasyonal, 1 Mayıs, Çav Bella vb. gibi devrimci marşların söylenmesi ve sloganların birlikte atılması coşkulu bir atmosfer oluşturdu. “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm!” şiarlı TKİP imzalı bir pankartla yürüyen sınıf devrimcilerinin, işçi sınıfının çeşitli sosyal ve demokratik taleplerinin yazılı olduğu kızıl yelekler giyerek yürümeleri görsel açıdan dikkat çekti. Devrimci Gençlik Birliği (RJ) de kendi pankartıyla katıldı.
Yürüyüşün ardından her zamanki gibi Römerberg’de miting gerçekleştirildi. Mitingde DGB, GEW, IG-BCE gençliği, EVG gençliği temsilcileri ve Frankfurt Belediye Başkanı Peter Feldmann (SPD) birer konuşma yaptılar. Sendika temsilcileri ağırlıklı olarak artan sosyal saldırılar, işsizlik, yoksullaşma, artan gelir uçurumu vb. sosyal sorunların yanı sıra; şu sıralar gündemde olan AP seçimlerine paralel olarak, “sosyal, demokratik, dayanışmacı ve eşitlikçi bir Avrupa” talebini dile getirdiler.
Frankfurt Belediye başkanı Peter Feldmann ise kiraların sınırlandırılması, eğitim yardımlarının arttırılması, meslek yerlerinin arttırılması gerektiğini belirtti. Ve devamla Suriye, Ortadoğu ve Kürdistan’da süren savaşlara karşı barışçı çözüm talebinde bulundu. Konuşmasında birlikte yaşam, örgütlenme hakkı ve dayanışma kültüründen de bahseden Feldmann, ırkçılığı ve yabancı düşmanlığını hedef alan açıklamalarda da bulundu. Miting müzik ve dans gösterisinin ardından sona erdi.
Toplamında 5 bin işçi ve emekçinin katıldığı Frankfurt 1 Mayıs’ı, kitleselliği, coşkusu ve çeşitliliğiyle son yılların en nitelikli gösterilerden biri oldu.
Kızıl Bayrak / Frankfurt