Frankfurt’ta 1 Eylül yürüyüşü

Frankfurt’ta 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Alman Sendikalar Birliği’nin çağrısıyla yürüyüş ve miting gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Eylül 2020
  • 13:59

1 Eylül 1939’da Hitler faşizminin Polonya’yı ilhak etmesiyle 2. emperyalist paylaşım savaşı başladı. Savaştan sonra, 1957’den beri 1 Eylül, Almanya’da “anti-savaş günü” olarak anılıyor. 

Dünyanın birçok ülkesinde “dünya barış günü” olarak anılan 1 Eylül vesilesiyle bu sene de çeşitli eylem ve etkinlikler gerçekleştirildi. 

Frankfurt’taki eylem, her yıl olduğu gibi bu sene de Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) çağrısı ve organizasyonuyla gerçekleştirildi. Buluşma için belirlenen noktada kitle saat 17.00’den itibaren toplanmaya başladı. Toplanma yerinde DGB, çeşitli savaş karşıtı oluşumlar ve gençliği temsilen konuşmalar yapıldı. Özellikle Hitler’in savaş makinasının yarattığı yıkım ve acıların bir daha yaşanmaması temennisinde bulunulan konuşmalarda, Alman emperyalizminin günümüzdeki militarist pratiğinden pek bahsedilmediği gibi, genel olarak savaş kavramı kapitalizmden soyutlanarak ele alındı.

Konuşmaların ardından, çağrı sloganı olan “silahlanma yerine silahsızlanma” pankartı arkasında yürüyüşe geçildi. Yürüyüşe Frankfurt’taki yerli ve göçmen devrimci-demokratik yapılar da pankart ve flamalarıyla katılarak destek verdiler. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı yürüyüşe BİR-KAR da, “Kapitalist barbarlık içinde çöküş veya sosyalizm!” yazılı bir pankart ve bayraklarla katıldı.

Savaş karşıtı sloganlar, ajitasyon konuşmaları ve müzik eşliğinde süren yürüyüş,  Friedensbrücke köprüsü üzerinde sona erdi. Ardından, köprünün yanında, Main nehri kenarında kısa bir miting daha yapıldı. 

Burada da birkaç konuşmanın yanı sıra, Die Linke’nin Hessen temsilcisi Janine Wissler de bir konuşma yaptı. Konuşmasında, Alman devletinin dünyanın çeşitli yerlerinde yürüttüğü militarist faaliyetler ile mülteci politikasını eleştiren Wissler, savaş örgütü NATO’nun lağvedilmesi gerektiği talebini dile getirdi. Yunan adalarındaki mültecilerin ülkeye alınması gerektiğini belirten Wissler, Almanya’nın yeni oluşturduğu “vatanı savunma gönüllüleri” adlı militarist oluşumu da eleştirerek, buna cepheden karşı olduklarını ifade etti.

Miting, savaş ve barış konulu bir tiyatro gösterisi ve müzik dinletisinin ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / Frankfurt