Kentlerde 1 Eylül eylemleri

1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle birçok kentte eylemler gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Eylül 2020
  • 12:04

1 Eylül Dünya Barış Günü için birçok kentte eylemler gerçekleştirildi.

Diyarbakır

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) çağrısıyla Diyarbakır’da 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Şeyh Said Meydanı’ndan Urfa Kapı’ya kadar oluşturulmak istenen “İnsan Zinciri”, Diyarbakır Valiliği’nin pandemi önlemleri bahanesiyle engellenmek istendi. “İnsan Zinciri” etkinliğine Şırnak, Mardin, Batman, Elazığ, Siirt ve Bingöl’den HDP il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi de katıldı.

İnsan Zinciri’nin oluşturulmak istenildiği alan, polis bariyerleri ile ablukaya alındı. Polisler, etkinliğe izin vermeyeceklerini söyleyerek, kitleyi bariyerlerin içine alarak üç ayrı noktada bekletti. Üzerinde barışa ve Öcalan’a uygulana tecride dikkat çeken dövizleri polis engelledi. Eyleme katılan kitle sık sık “Tecride hayır barış hemen şimdi” sloganları attı.

Barış zincirini engellendiği yerde yapılan etkinlikte Leyla Güven konuşma yaparak HDP’nin yayınladığı barış deklarasyonuna destek çağrısı yaptı. 

Adana

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül vesilesiyle Atatürk Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Adana İl Emniyet Müdürlüğü, pandemiyi gerekçe göstererek, Taşköprü’de yapılmak istenilen "Barış Zinciri"ne izin vermedi.  Bunun üzerine kitle Atatürk Parkı’nda polis ablukası altında açıklama yaptı. Açıklama alanına erbane ve balonlar polisler tarafından alınmadı. Mersin, Hatay ve Osmaniye'den  HDP'lilerde açıklamaya katılım sağladı.

İHD Adana Şubesi Başkanı Avukat İlhan Öngör, “Bizler, bu coğrafyanın vicdanları, barış, eşitlik, kardeşlik ve özgürlük mücadelesinin tarihi mirasçıları ve savunucuları olarak bir kez daha diyoruz ki; 'coğrafya kaderdir' diyenlere inat, bizi sömüren savaşlarınıza, zulmünüze karşı kardeşliğimize, emeğimize, tarihimize, doğamıza, özgürlüğümüze, adalete ve barışa sahip çıkacağız. Çünkü biliyoruz ki; geleceğimize bırakacağımız en yüce değer, İnsanlığın eşit ve kardeşçe beraber yaşadığı barışın olduğu bir dünyadır" dedi.

Aydeniz’in ardından konuşan ÇHD İkinci Başkanı Ümit Büyükdağ,  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, ölüm orucunun 238’inci gününde yaşamını yitiren avukat Ebru Timtik'e dair söylemlerine değinerek şunları ifade etti:

"İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ebru üzerinden yanlış bir algı yaratmaya çalıştı.  Biz böyle bir devlette böyle bir iktidara karşı hala barış diyoruz. Hala adil yargılanma hakkını talep ediyoruz. Daha Aytaç var önümüzde. Ebru'nun acısı dinmeyen Aytaç'ın acısını yaşamak istemiyoruz. Bunun için dayanışmayı büyütmeliyiz."

Son olarak konuşan HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, bugün barış ve özgürlük demek için buluştuklarını, dünyanın büyük bir karanlıktan geçtiğini ve Türkiye'nin bu karanlığın en dip noktasını yaşadığını söyledi.

Antakya

İHD Hatay Şubesi, 1 Eylül vesilesiyle Köprübaşı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. "Faşizme, darbelere ve savaşa karşı demokrasi ve barış istiyoruz" pankartının açıldığı açıklamaya kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de destek verdi. İHD Hatay Eş Başkanı Servet Üstün Akbaba, "Barış hakkı, bir insan hakkıdır" dedi.

Aydın

Aydın Emek Ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla "Barış Zinciri” oluşturdu. Kent Meydanı’nda yapılan eyleme HDP Aydın İl Eşbaşkanı Elvan Öziş, HDP Meclis (PM) üyesi Ayfer Demirel, ve ilçe eşbaşkanları katıldı.  “Barış İçinde Eşit, Demokratik Bir Eylül ve Dünya” üzerinde Tahir Elçinin Fotoğrafının bulunduğu “Barışı Öldürdünüz” pankartları açılırken, açıklamayı Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) Aydın Şubesi Eşbaşkanı Öznur Özağaç okudu.

Antalya

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Attalos Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP Milletvekilleri Remziye Tosun, Hüseyin Kaçmaz, Kemal Bülbül, HDP Parti Meclisi (PM) Veli Saçılık, CHP Antalya il örgütü katıldı. Açıklamada "Eşit, özgür, demokratik bir ülke ve dünya için barışı savunmaya devam edeceğiz!" pankartı açıldı.

Basın metnini okuyan İnsan Hakları Derneği Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Erdal Gilgil, "Savaş politikalarını durdurmak için barış, eşitlik, özgürlük ve laiklik mücadelesini yükselteceğiz" dedi.

Görünen tablonun karamsar olduğunu ancak çaresiz olmadığını dile getiren Gilgil, "Hepimizin barışın iyileştirici gücüne ihtiyacı var!” diye ifade etti.

Urfa

Urfa’da gerçekleştirilmek istenen “Barış zinciri” eylemi polis tarafından engellemesi üzerine kitlesel yürütüş düzenlendi. DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, savaşa karşı barışı savunan milyonlar olduklarını belirterek, “Savaşı dayatan bu zalimlere karşı bu topraklara barışı getireceğiz” dedi. 

Urfa’da merkez  Haliliye ilçesinde bulunan Ali Şelli Parkı’ndan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi’ne kadar uzanacak “Barış zinciri” eylemi gerçekleştirmek istedi. İnsan Zinciri için HDP il binasında toplanıldı. Abluka altına alınan il binasından çıkan kitle, polislerce kalkanlarla çevrildi. Engellemelere rağmen kitle Ali Şelli Parkı’na kadar alkış ve sloganlar eşliğinde yürüdü. Ali Şelli Parkı’na varan kitle, burada açıklama yaptı. Polis ablukasına tepki gösteren HDP’li vekil Ömer Öcalan “Bugün kalabalık bir kitle barış talebinde bulunuyor. Ancak yolsuzluklara, hırsızlıklara karşı önlem alması gereken polis, gelmiş barış talebinde bulunanlara saldırıyor. Gözaltı işlemi yapmaya çalışıyor. Kalkanlar ve binlerce polis ile bizi ablukaya alıyor. Siz gidin bu kenti soyanları gözaltına alın, onları ablukaya alın. Barışı ablukaya almayın” dedi.

Öcalan’ın açıklamaları devam ettiği sırada polis kitleye saldırdı. Kitle saldırıya “Direne direne kazanacağız!” sloganıyla karşılık verdi. 

Kitlenin tepkisi üzerine polis saldırısı sona erdi. Daha sonra HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır’ın konuşmalarının ardından kitle Atatürk Bulvarı’na doğru yürüyüşe geçti. Kadınların zılgıtlarıyla başlayan yürüyüş, çevredekilerin katılımıyla devam etti. Esnafında alkış ve sloganlarla destek verdiği yürüyüşe, polis bir kez daha saldırdı. Saldırı sonucu HDP İl Eşbaşkanı Emine Çetiner baygınlık geçirdi.

Saldırının ardından kitle Topçu Meydanı’na geçti. Burada alkış ve sloganlarla polis saldırısına tepki gösteren kitle, partinin il binasına geçerek, yürüyüşü sonlandırdı. 

Polis saldırısıyla HDP Parti Meclisi Üyesi İzzet Karadağ, il yöneticisi Ahmet İstek,Hilvan İlçe Eşbaşkanı Nergiz Çiğdem Karageçili ve Haliliye İlçe Eşbaşkanı Müslüm Arslan gözaltına alındı.

Kaynak: MA