HDP'den İstanbul'da barış zinciri

HDP İstanbul’da 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Kadıköy Süreyya Operası'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamanın ardından barış zinciri oluşturuldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Eylül 2020
  • 19:46

HDP İstanbul’da 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Kadıköy Süreyya Operası'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada ilk sözü HDP İstanbul İl Eş Başkanı Erdal Avcı aldı. Avcı konuşmasında savaşların yüzyıllardır sürdüğünün altını çizerek “Savaşa bir trilyon dolar bu ülkenin bütçesinden çıktı. Pandemi sürecinde emekçilerin hükümetin desteğinden yoksun kalmasının, esnafın yüksek vergiler ödemesinin sebebi ülkenin bütün kaynaklarının savaşa aktarılmasıdır. Sağlığın, eğitimin istenilen düzeyde olmamasının sebebi savaşa ayrılan devasa bütçelerdir. Barış sürecinin Dolmabahçe’de bitirilmesi ile başlayan süreç savaşı Ortadoğu’ya yaymış, Libya'ya, Yunanistan sınırlarına kadar götürmüş durumda. Halkların barıştan başka seçeneği yoktur. Cumhurbaşkanının “bu süreci dondurdum' demesini hatırlıyoruz” dedi.

Avcı, barış sürecinin dolaba konulamayacağını, halkın taleplerine göre tartışılacağını belirtti ve “Buradan çağrımızdır, müzakereleri başlatın!” diyerek sözlerini tamamladı. Avcı'nın konuşması sırasında mor kurdelelerle oluşturulan barış zincirine polis saldırdı.

Ardından sözü HDP’li İdil Uğurlu aldı. Uğurlu yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Bugün 1 Eylül'ü silahların ve savaşların gölgesinde, her gün bir kadının katledildiği, kadının özgürlüğünü savunanların tutuklandığı bir süreçte karşılıyoruz. İktidar kadınların mücadelesinden korkuyor ama biz halkların, emekçilerin, gençlerin kadınların mücadelesi korkunuz olmaya devam edecek. Bu topraklara barışı ve eşitliği biz getireceğiz”

Eylemin devamında HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca söz alarak Kürtçe bir konuşma yaptı.

Basın açıklaması sloganlarla sonlandırılarak Kadıköy İskele’de emek ve demokrasi güçlerinin yapacağı açıklamaya çağrı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul