İstanbul'da 1 Eylül eylemi

İstanbul Emek Barış Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla 1 Eylül Dünya Barış Günü için Kadıköy İskele’de bir araya gelindi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Eylül 2020
  • 20:21

İstanbul Emek Barış Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla 1 Eylül Dünya Barış Günü için Kadıköy İskele’de bir araya gelindi.

Eylemde yapılan açılış konuşmasında yeni zenginler yaratmak için savaşlara dev bütçeler ayrılırken, halkın yoksullukla baş etmeye çalıştığı ifade edilerek söz HDP Milletvekili Ebru Günay'a bırakıldı.

“Hep birlikte mücadele ederek kazanacağız”

Ebru Günay konuşmasında yüreği ve bilinci barış, adalet, özgürlük için atan herkesin Dünya Barış Günü'nü kutlayarak şunları ifade etti:

“3 ay boyunca belirlediğimiz Demokrasi Mücadele Programı ile sokaklardaydık. Alanlarda geçirdiğimiz her gün umuda olan kararlılığımız arttı. Tıpkı bugün tüm engellemelere rağmen barışı haykırmak için burada olmamız gibi. Programımızın son aşamasında savaşa karşı barış, tecride karşı özgürlük sloganlarıyla alanlardayız. AKP-MHP faşist bloğunun ülkeyi çıkmaza sürüklemesine karşı biz mücadeleyi yükseltiyoruz. Hep birlikte mücadele ederek mutlaka kazanacağız"

“Savaş, baskı ve militarizm tırmandırılıyor”

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu ise İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını okudu. Açıklamada “İnsanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biri olan İkinci Dünya Savaşı, geride elli milyonu aşkın ölü, yerle bir edilmiş kentler ile büyük bir acı ve gözyaşı bıraktı. Bu büyük yıkımın başlangıç tarihi olan 1 Eylül 1939'un 81. yılında aynı acılar bir kez daha yaşanmasın, savaşlar dursun silahlar sussun diye Dünya Barış Günü'nü kutluyoruz.” denildi.

Küçükosmanoğlu, emperyalist güçler arası çekişmelerin ve rekabetin arttığına ve dünya üzerinde savaş tehlikesinin her zamankinden fazla olduğu bir dönemden geçildiğine işaret ederek; ölümlerin, doğa tahribatının dünyanın geleceğini tehdit ettiği, milyonların açlığa ve sefalete sürüklendiğini belirtti.

Açıklamanın devamında ise şu sözlere yer verildi:

“Savaş ve çatışmaların uzun yıllardan beri sürdüğü bir coğrafyanın parçasıyız. Savaş ve çatışmaların yarattığı acıların en yakın tanıklarıyız. Bu topraklarda yaşayan halkların barış ve kardeşliğe ihtiyacı varken ülkemizde her geçen gün savaş, baskı ve militarizm tırmandırılıyor.

Ülke ekonomisinin kaynakları toplumsal ihtiyaçlar için değil silahlanmaya harcanıyor. Bu karamsar tabloyu tersine çevirmenin yolu eşitlik, özgürlük ve barış mücadelesinden geçiyor.”

Basın açıklamasının son bölümünde ölüm orucu sürecine değinilerek “Ebru Timtik ölüm orucunda hayatını kaybetti. Aytaç Ünsal ise ölüm orucunun kritik günlerinde. Buradan bir kez daha taleplerinin kabul edilmesini, derhal serbest bırakılmasını istiyoruz" denildi.

Barış ve eşitliğin egemen olduğu bir dünya isteyenler olarak barıştan yana taraf olmaya devam edeceğiz denilerek açıklama sonlandırıldı.

Basın açıklaması boyunca sık sık “Ebru Timtik ölümsüzdür!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Aytaç Ünsal onurumuzdur!”, “Savaşa değil emekçiye bütçe!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul