Frankfurt BİR-KAR’dan piknik

Frankfurt BİR-KAR tarafından, 21 Haziran Pazar günü Keslterbach’ta bir piknik düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 22 Haziran 2020
  • 15:51

Yaşanan pandemi sürecinden dolayı nispeten uzunca bir süredir sosyal ve kültürel etkinlikler yapılamıyordu. Nihayet gelinen aşamada hem pandeminin kısmen “kontrol” altına alınması ve hem de tedbirlerin gevşetilmesi sayesinde bazı etkinlikleri yeniden yapma olanağı oluştu.

Frankfurt BİR-KAR tarafından, 21 Haziran Pazar günü Keslterbach’ta bir piknik düzenlendi. Katılımı sınırlandırılan piknikte bir grup emekçiyle bir araya gelme olanağı yakalandı. Herkesin kendince katkıda bulunduğu ortak sofrada birlikte yenen yemeklerin ardından hep birlikte çeşitli konularda konuşmalar ve sohbetler gerçekleştirildi. 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 50. yılı, 2013’teki Haziran direnişi, Pandemi süreci, ırkçılık karşıtı gösteriler ile haziran ayında yitirdiğimiz devrimci şair ve yazarlarımız N. Hikmet, A. Arif ve O. Kemal gündemi oluşturan konuşmalar arasında yer aldı.

Sayılan konuların tarihte ve günümüzde sınıf ve devrim mücadelesi açısından önemine yapılan vurguların yanı sıra, bütün bunların bizlere yüklediği sorumluluklara işaret edildi. Konuşma ve sohbetlerin ağırlıklı kısmını, herkesin birlikte yaşadığı ve henüz oldukça güncel ve sıcak bir gelişme olan pandemi süreci oluşturdu. Pandeminin tüm dünyada olduğu gibi Almanya’da yol açtığı ve açacağı önemli ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmelere değinilerek, kapitalistlerin yarattıkları bu krizin tüm yükünü işçi ve emekçiye yükleme çabalarına açıklık getirilirdi. Ardından, kapitalizmin gittikçe daha geniş emekçi kitleler tarafından sorgulanmaya başlandığı bu sürecin, anti-kapitalist bir perspektif, örgütlenme ve mücadele ruhuyla karşılanması gerektiğine vurgu yapıldı. Ayrıca bu konuya ilişkin son derece önemli açıklıklar ve perspektifler sunan “Pandemi ve sosyalizm” başlıklı makalenin herkes tarafından mutlaka okunması, kolektiflerde tartışılması ve özümsenmesi gerektiği vurgulandı.

Verimli ve canlı politik tartışmaların yapıldığı bu bölümün ardından, bir yoldaş, haziran ayında yitirdiğimiz, kavgamızın onurlu kalem emekçileri devrimci sanatçılarımız üzerine kısa bir konuşma yaparak, Nazım Hikmet'ten şiirler okudu.

Son olarak genç yoldaşlar, Amerika’da başlayıp tüm dünyaya yayılan ve Almanya’da da kitlesel karşılık bulan ırkçılık ve polis şiddetine karşı yapılan eylemler ile ilgili gözlem, duygu ve düşüncelerini aktaran bir sunum yaptılar.

Piknik çalınan saz eşliğinde birlikte söylenen türkülerin ardından akşam saatlerine doğru sona erdi.

Kızıl Bayrak / Frankfurt