Frankfurt'ta bildiri dağıtımı ve stant faaliyeti

Frankfurt BİR-KAR çalışanları Rüsselsheim'daki Opel işçilerine IG Metall mitingi vesilesiyle çıkardığı bildirileri dağıttı ve Gate Gourmet'te işten çıkarmalara karşı stant açtılar.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Ekim 2021
  • 08:00

Frankfurt BİR-KAR çalışanları 27 Ekim Çarşamba günü, ilkönce Rüsselsheim’daki Opel işçilerine bildiri dağıtımı gerçekleştirdiler. Ardından da Frankfurt merkezinde, geçtiğimiz günlerde Gate Gourmet firmasından atılan 20 yıllık öncü bir işçi için stant açtılar.

Opel’de öğlen vardiya değişiminde BİR-KAR’ın, 29 Ekim Cuma günü yapılacak IG Metall mitingi vesilesiyle çıkardığı bildiriler dağıtıldı. İşçilerin bildirilere her zamankinden daha ilgili oldukları gözlendi. İşçilerle yapılan sohbetlerde, özellikle genç kuşak işçiler gelecekten son derece kaygılı olduklarını ifade ettiler.

Yine işçiler şu anda Opel’de yaşanan tedarik sorunundan ötürü üretimin yarıya yakın düşürüldüğünü, prodüksiyon bölümünde sadece sabah vardiyasının çalıştığını, öğlen vardiyasındaki işçilerin ise dönüşümlü olarak kısa çalışma sistemine geçtiğini ifade ettiler.

Yaşanan saldırılara ve sosyal hak gasplarına karşı öfkeli oldukları gözlenen işçiler, 29 Ekim’de IG Metall tarafından organize edilen mitinge katılacaklarını belirttiler. Bu arada IG Metall’in sırf Opel’den miting için onu aşkın otobüs kaldıracağı bilgisi verildi. Bu da sendika bürokrasisinin sahip oldukları devasa maddi olanaklarla birlikte, istemeleri durumunda işçileri harekete geçirebilecek büyük olanaklara sahip olduklarını gösteriyor.

Gate Gourmet 20 yıllık öncü işçinin işine son verdi

Gate Gourmet bundan yaklaşık iki yıl önce, Lufthansa’ya bağlı bir catering firması olan LSG Sky Shefs’i satın aldı. El değiştirme sırasında işçilerin bir dizi hakkı gasp edildi.

Özkan Akgül adlı işçi 20 yıldan bu yana LSG’de çalışıyordu. Satışın ardından Gate Gourmet’de çalışmaya devam etti. Öncü ve mücadeleci bir işçi olan Akgül, aynı zamanda işyeri işçi temsilciliğinin önemli elemanlarından biriydi. Geçmişte LSG’nin özellikle çağrıcı (bir nevi geçici sözleşmeli) olarak çalıştırdığı insanlara karşı yaptığı haksızlık ve hukuksuzluklarla ilgili firmayı mahkemeye veren ve mahkum eden bir işçiydi. Bunun üzerine firma başta Akgün olmak üzere, onlarca işçinin geriye dönük kayıplarını tanzim etmek zorunda kaldı. Bu yüzden de LSG patronlarının diş bilediği ve hedef haline getirdiği biriydi. Bu arada kendisine, işten çıkması karşılığında yüklü bir tazminat teklif edildiği halde, o bu rüşveti kabul etmeyerek, çalışmaya devam etti.

Özkan Akgül, bundan bir hafta önce işyerindeki bir başka çalışana hakaret ettiği gerekçesiyle işten çıkarıldı. İlgili kişinin şikayetini fırsat bilen Gate Gourmet patronları, doğru düzgün bir soruşturma bile yapmadan, alelacele çıkışını hazırlayıp kendisine deklere ettiler.

Özkan Akgül’ün hedef haline getirilmesinin ve ardından da işten çıkarılmasının asıl sebebi onun mücadeleci ve öncü bir işçi olmasıdır. Gate Gourmet patronları, Özkan Akgül şahsında öncü işçileri tasfiye ederek, başta mücadeleci işçiler olmak üzere, tüm işçilere gözdağı vermek ve işçilerin örgütlülüklerini dağıtmak istemektedirler. Bu saldırı onun şahsında tüm işçilere yapılmıştır. Bu yüzden saldırıya uğrayan öncü işçileri sahiplenmek, gittikçe pervasızlaşan saldırıları önleme mücadelesi açısından oldukça önemlidir.

Bu çerçevede BİR-KAR da Özkan Akgül şahsında tüm Gate Gourmet işçilerine yönelik bu saldırıya kendi cephesinden karşı koymak ve onunla dayanışmak amacıyla pratik bir çaba içerisine girmiş bulunuyor. Bunun için 27 Ekim günü Frankfurt merkezinde bir enformasyon standı açıldı. Stantta, hazırlanan kısa açıklama mikrofondan aralıklarla okunurken, bir yandan da emekçilerden imza toplandı. Aynı zamanda BİR-KAR’ın krize, işten atmalara ve sömürüye karşı işçi ve emekçileri mücadeleye çağıran bildirisi de dağıtıldı ve mikrofondan okundu. Satanda Gate Gourmet işçileri de katılarak destek verdiler.

BİR-KAR çalışanları benzer stant faaliyetini bugün de Rüsselsheim’da sürdürecekler.

Kızıl Bayrak / Frankfurt