Fransa’da Sarı Yeleklilerin isyan dalgası polisin tüm vahşi saldırılarına, gözaltılara, hükümetin tehditlerine rağmen 4. haftasına girdi. Militan ve kitlesel eylemleri ile “Sarı Yelekliler” Fransız burjuvazisinin ve hükümetinin korkulu rüyası olmayı sürdürürken, tüm dünya işçi ve emekçilerine ışık tutuyor, yol gösteriyorlar.
Yine dünyanın birçok ülkesinde “Bir kişi daha eksilmek istemiyoruz” diyen kadınlar sokağa çıkıyor, erkek işçi ve emekçilerle omuz omuza kitlesel protesto gösterileri düzenliyorlar.
İsrail’de binlerce kadın, iki genç kadının vahşice öldürülmesini protesto ederek, 4 Aralık’ı grev günü ilan etti, yürüyüşler düzenledi. Yahudi ve Arap kadınların birlikte düzenledikleri gösterilerde erkek işçi ve emekçiler de yürüdü. Bu yıl içinde İsrail’de öldürülen kadınların sayısı 24’e yükseldi.
Arjantin’de de iki yıl önce 16 yaşındaki bir genç kızın, uyuşturucu verilerek vahşice tecavüze uğraması ve ardından öldürülmesi büyük protesto dalgasına yol açmıştı. Geçtiğimiz hafta bu suçu işleyenlerin ceza almaması, bu kişilerden ikisine yalnızca genç kıza uyuşturucu verdikleri için ceza verilmesi, bir kez daha öfkeyi sokağa taşırdı ve tüm ülkede yaygın protestolara neden oldu. Gösterilere “Ni una Menos!” hareketi çağrı yaptı.
Macaristan: Kölelik yasasına karşı öfke ve mücadele kararlılığı
Macaristan’da hükümetin çalışma yasasında reform olarak nitelediği “kölelik yasası”, sendikalar birliğinin çağrısı üzerine 7 Aralık’ta tüm ülkede protesto edildi. Budapeşte’deki gösterilere 10 binin üzerinde kişi katıldı. Göstericiler mücadeleci Fransız işçileri gibi sarı yelekler giydiler. Gösterilere çok sayıda örgüt ve öğrenci dernekleri destek verdi. Öğrenciler “İşçi! Öğrenci! Beraberce!” sloganları attılar.
20 Kasım’da hazırlanan yasa tasarısı sermayedarların işçilere yılda 400 saate kadar mesai vermesine olanak tanıyor. Bu mesailerin de bir yıl içinde değil, 3 yıl içinde hesaplanması öngörülüyor. Bu ise patronların, işçileri 50 gün daha fazla çalışmaya zorlaması anlamına geliyor.
Almanya: Demiryollarında grev
Taşımacılık ve Demiryolları Sendikası (EVG) ile Alman demiryolları tekeli Deutsche Bahn AG arasında süren ve 160 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin 7 Aralık’ta tıkanması üzerine EVG, üyelerini Pazartesi günü 4 saatlik uyarı grevine çağırdı.
Grev özellikle Kuzey Ren Vestfalya, Bayern ve Baden-Württemberg eyaletlerinde etkili oldu. Greve katılım güçlü geçti. Özellikle yakın ve uzak mesafe trenleriyle işe gitmek isteyenlerin başka araçları tercih etmek zorunda kalması, otobanlarda ve şehir merkezlerinde uzun araç kuyruklarının oluşmasına, işe gecikilmesine neden oldu. Grevden banliyö, şehirler arası ve uzun tren seferleri yapan 1.400 tren olumsuz etkilendi.
Sendika ücretlere yüzde 7,5 zam talep ediyor. DB tekeli ise iki aşamalı olarak ücretlere yüzde 5,1 zam yapmayı, bir sefere mahsus olmak üzere de 500 avro ödemeye kabul etti.
“Yeni Polis Yasası” protesto edildi
Kuzey Ren Vesfalya ve Aşağı Sakyonya eyalet hükümetleri tarafından çıkarılmak istenen ve polise geniş yetkiler tanıyan yasa tasarısı, 8 Aralık günü Düsseldorf ve Hannover kentlerinde binlerce kişinin katıldığı gösterilerle protesto edildi. Gösterilere sol parti ve kurumlar, göçmen örgütleri, taraftar grupları ve sendikalar destek verdi.
Almanya’da Hristiyan Birlik partileri (CDU-CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) koalisyonu geçtiğimiz aylarda “terör ve terörle mücadele!” kapsamında kişilerin temel hak ve özgürlüklerine saldırı anlamına gelen kapsamlı bir polis yasasını Federal Meclise sunmuştu. Yasa Baden-Württemberg ve Bavyera eyaletlerinde uygulamaya geçirilirken, Kuzey Ren Vestfalya, Saksonya, Aşağı Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde henüz karara bağlanmadı.
Polise geniş yetkiler tanıyan yasa tasarısında kamuya açık alanlara daha fazla kameranın yerleştirilmesinin yanında, polise “acil müdahale” ve “tehlike tehdidi” durumunda somut bir şüphe olmadan, yani sadece “şüphe” gerekçesiyle kişilerin telefonlarını ve her türlü iletişim araçlarını dinleyebilme, içeriğini değiştirme, istedikleri zaman kişileri ve araçları trafikte kontrol edebilme, kişilerin yurtdışına çıkmasını ve başka kişilerle görüşebilmesini, yerini değiştirmesini yasaklayabilme, elektronik kelepçe takabilme yetkisi tanınıyor.
Yasa gözaltı süresinin de uzatılmasını öngörüyor. 48 saat olan gözaltı süresi yeni polis yasası ile holiganlar için bir haftaya, aile içi şiddet vakalarında 10 güne ve “terör” şüphesinde 28 güne çıkarılabilecek. Kimlik tespit süresi ise 12 saatten 7 güne çıkarılacak.
Kanada: Grev kırıcılığı yasasına protesto
Yüzlerce Kanadalı posta çalışanı, grev kırıcılığı kanuna karşı geçen hafta ülkenin birçok kentinde gösteri yaptı. İşçiler aha yüksek ücret, iş ve iş güvenliği talepleri ile 6 haftadır süren grevi yasaklayan yasanın Salı günü yürürlüğe girmesini protesto ediyorlar. Gösterilere diğer branşlarda örgütlü sendikalar da destek verdi. Bunun sadece posta çalışanlarına değil, tüm Kanadalı işçilere karşı yapılan bir saldırı olduğunu vurguluyorlar.
Amerika: Marriott işçileri kazandı
Marriott otel zincirinde çalışan UNITE sendikasında örgütlü 8 bin işçinin 2 ay süren grevi kazanımla sonuçlandı. İmzalanan yeni sözleşme ile işçilerin daha fazla ücret talebi kabul edildi. Aynıca sağlık ve emeklilik konularında iyileştirmelere gidilecek ve işlerin yabancı firmalara verilmesine sınırlama getirilecek.
Sadece San Francisco’da 100 işçi sivil itaatsizlik gösterdiği gerekçesiyle gözaltına alındı.
Sri Lanka: Tarım işçileri süresiz grevde
Sri Lanka’da seralarda çalışan binlerce tarım işçisinin 4 Aralık’ta başladıkları süresiz grev sürüyor. Tarım işçileri yüzde yüz ücret artışı talep ediyorlar.
İşçilerin gündelik ücretleri şu an 500 rupi (2,80 dolar) civarında.
Mozambik: İnşaat işçileri tatil günlerinde ödeme talep ediyor
Mozambik’te 2 bin inşaat işçisi geçtiğimiz Pazartesi gününden beri grevde. İşçiler, Afungi yarımadasında İtalyan şirketi CMC Africa-Austral adına bir konsorsiyum için daireler inşa ediyorlar. İnşaat işçileri daha önce, hakları ihlal edildiği için defalarca grev yapmışlardı. Noel ve yeni yıl tatili boyunca çalışmaya zorlanan işçiler greve giderek, tatil nedeniyle ücret kesintilerine karşı direniyorlar.
Güney Kore: 80 bin Hyundai işçisinden grev
Güney Kore’nin Gwangju şehrinde düşük ücretli araba üreten bir fabrika planı nedeniyle Hyundai işçileri uyarı grevi yaptı. Kore Metal İşçileri Sendikası’nın (KMWU) çağrısına uyan Hyundai Motor ve Kia Motors’ta çalışan yaklaşık 80 bin işçi 6 Aralık’ta 4 saat iş bıraktı, “Gwangju Modeli”ni protesto etti.
Kolombiya: Öğrencilerin protestoları sürüyor
Hükümetin yüksek öğretime ve kamu üniversitelerine daha fazla kaynak ayrılmasını talep eden ve 2 aydır eğitim grevi yapan öğrenciler, tüm ülkede yine sokaklara çıkarak protesto gösterileri düzenlediler. En kitlesel yürüyüş başkent Bogota’da gerçekleşti. Buradaki gösteriye 4 bin öğrenci katıldı.