Dünyada grevler ve kitle eylemleri

İşçi ve emekçiler pek çok ülkede yaptıkları grev ve eylemlerle haklarına sahip çıkıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 25 Ekim 2018
  • 05:53

Güney Afrika: Plastik endüstrisinde grev

Plastik sektöründeki 450 şirkette yaklaşık 10 bin işçi Pazartesi’den beri süresiz grevde. NUMSU sendikasında örgütlü işçiler metal endüstrisindeki meslektaşları ile aynı ücret artışını, yani yüzde 15 ücret zammı istiyorlar. Ayrıca, 40 randlık asgari ücrete (yaklaşık 2,40 euro) geri dönüş talep ediyorlar. Asgari ücret son zamanlarda 20 randa düşürülmüştü.

Güney Afrika plastik endüstrisinde yaklaşık 60 bin işçi istihdam ediliyor.

Nijerya: Dayanışma grevi kazanımla sonuçlandı

Geçen hafta, Murtala Muhammed Airfield 2’deki işçiler ve çalışanlar, kendilerini işe geri dönmeye zorlayan bir mahkeme kararına uymayarak greve gittiler. Çeşitli sendikalara üye işçiler, terminalin girişini kapattılar. İşçiler başlangıçta sendikaya katılmak isteyen 62 işçinin işten çıkarılmasına karşı greve gitmişlerdi. Havalimanı işletmecisi işten çıkarılan işçileri yeniden işe almak ve sendikal haklarını tanımak zorunda kaldı.

Hindistan: Özelleştirmeye karşı grev

Hindistan’ın kuzeyindeki Haryana eyaletinde, kamuya ait bir otobüs şirketi olan Haryana Roadways’te çalışan otobüs şoförleri Salı gününden bu yana grevdeler. Şirketin 4 bin 100 otobüsünün 3 bin 800’ü kontak kapatma eylemini sürdürüyor. Grevciler, hükümetin özel şirketlerden 700 otobüs kiralama kararını geri çekmesini talep ediyor. Bunun “arka kapıdan özelleştirme” olduğunu ifade eden otobüs sürücüleri, hükümete kararlılıklarını gösterebilmek için, başlangıçta iki gün sürecek olan grevlerini Cuma gününe kadar uzattılar.

Filipinler: Philip Morris’te grev

Filipinler’in en büyük tütün şirketi olan Philip Morris’te işçiler 28 Eylül’den bu yana grevdeler. İşçiler işyerinin kapanmasına ve toplu işten çıkarmalara karşı direniyorlar. Ağustos ayında, Vigan’da bir fabrika kapatıldı ve 90 işçi kapı önüne konuldu. Marikatan’da ise 220 işçi (iş gücünün üçte biri) fabrikadan atıldı.

Güney Kore: Ücretlerin düşürülmesine karşı uyarı grevi

Ulsan’daki Hyundai Heavy Industries’teki işçiler, 16 Ekim Salı günü iş bıraktılar. İşçiler, Hyundai’nin offshore sektöründeki (petrol kulelerinin inşaatı vb.) çalışanlar için ücretleri yüzde 70’in altında azaltma planlarına itiraz ediyorlar. Şirket, Endüstriyel İlişkiler Komisyonu’na böyle bir talepte bulunmuştu. Toplam 15 bin 800 çalışanın 2 bin 800’ü bu alanda çalışıyor. Hyundai, siparişlerin düşük olduğunu iddia ederek, bu bölümü kapatmakla tehdit ediyor.

Hırvatistan: Emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı protestolar

Hırvatistan’da hükümetin emeklilik yaşını 65’ten 67’ye yükseltme planlarını karşı başkent Zagreb’de binlerce kişinin katıldığı protesto gösterisi yapıldı. Hükümetin taslağı ayrıca erken emekli olma durumunda yılda yüzde 4’e varan bir kesinti öngörüyor. Gösteride “Hırsızlar!” sloganı sıkça atılırken, “Okuldan sonra işsizlik, işten sonra mezar!” afişi de dikkat çekti.

Sendikalar hükümet tasarısına karşı bir referandum planlıyorlar.

Amerika: Üniversite hastanelerinde grev

Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde 5 üniversite hastanesinde çalışan 15 bin kişi greve gitti. Hastanelerin mutfağında, bahçesinde ve taşıma bölümünde çalışan 24 bin kişi de grevcilerle dayanışmalarını göstererek iş bıraktı.

Grev, hastanelerin bazı bölümlerinin taşeron şirketlere satılmasına karşı gerçekleşti. Hastane çalışanları bunun ücretlerinde düşüş anlamına geldiğini, iş güvencelerini tehdit ettiğini ifade ediyorlar.

Finlandiya: Doğanın korunması için yürüyüş

20 Ekim Cumartesi günü, Helsinki’de 10 bin kişi sokağa çıkarak, hükümetin 2035 yılına dek yenilenebilir enerjiye geçiş ve 2020 yılına kadar fosil enerjiye verilecek hükümet desteğinin kesilmesi için protesto gösterisi düzenlendi.