Pek çok yerde savaş karşıtı eylemler

Almanya, Gürcistan ve Moskova’da emperyalist savaşa karşı eylemler gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Şubat 2022
  • 21:00

Tırmandırılan ve Rusya’nın saldırısı ile yeni bir boyuta varan emperyalist savaşa karşı pek çok ülkede eylemler gerçekleştirildi.

Moskova’nın merkezinde yapılan kitlesel yürüyüşte “savaşa hayır” sloganları atıldı. Polis saldırısı sonucu onlarca kişi gözaltına alındı.

Almanya’da Rusya karşıtı protesto

Almanya’nın Köln kentinin merkezinde bulunan Neumark Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi ellerinde Ukrayna bayrakları ve pankartlarla Rusya'nın Ukrayna’ya saldırmasını protesto etti. Köln ve çevresinde yaşayan Ukraynalılar da kendi dillerinde sloganlar atıp, savaş karşıtı şarkılar söyledi. Eylemde “Putin’i durdurun, savaşı durdurun”, “Savaş suçtur”, “Ukrayna ile dayanışma içerisindeyiz” yazılı dövizler taşınarak bir an önce savaşın durdurulması çağrısında bulunuldu.

Gürcistan’da kitlesel eylem

Rusya saldırısı Gürcistan’da protesto edildi. Georgia'deki Tblisi merkezi sokakları, Ukraynalılarla dayanışma içinde olan Gürcü halkı tarafından kapatıldı. “Rusya Gürcistan ve Ukrayna’nın ortak düşmanıdır” denilerek kitlesel bir yürüyüş yapıldı.

Savaş karşıtı bildiri

Rusya’nın yıllardır antidemokratik baskılara ve yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle tanınan muhalif yayın organı Novaya Gazete, savaş karşıtı bir bildiri yayımladı. Novaya Gazete’nin 8 Ekim 2021’de Nobel Ödülü alan Genel Yayın Yönetmeni Dmitriy Muratov, yazılı ve görüntülü olarak bir açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle deniyor:

“Bugün hepimiz erken saatlerde yazı işlerinde toplandık. Keder içindeyiz.
Ülkemiz, Başkan Putin'in emriyle Ukrayna ile savaş başlattı. Ve bu savaşı durduracak hiç kimse yok. Bundan dolayı, kederle birlikte bir de utanç içindeyiz.
Başkomutan elindeki 'nükleer düğme'yi, pahalı bir arabanın anahtarlığı gibi çevirip duruyor.
Acaba bir sonraki adım nükleer bir salvo mu olacak? Doğrusu ben Vladimir Putin'in misilleme silahıyla ilgili sözlerini başka türlü yorumlayamıyorum.
Novaya Gazeta'nın bu sayısını iki dilde basacağız: Ukraynaca ve Rusça. Çünkü biz ne Ukrayna'yı düşman, ne de Ukrayna dilini düşmanın dili olarak görüyoruz. Ve bu yaklaşımları hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz.
Son olarak şunu belirtelim, gezegenimizdeki hayatı yalnızca küresel bir savaş karşıtı hareketi kurtarabilir.”

Ankara’da savaş karşıtı eyleme saldırı

Ankara’da emperyalist savaşa karşı eylem yapıldı. Rusya Konsolosluğu önünde eylem yapmak isteyen Karala Dergisi’nden 6 anarşist gözaltına alındı. Eylemde “Katil devlet hesap verecek” ve “Devlet savaştır, savaş katliam” sloganları atıldı. Polis saldırısı sonucu 6 anarşist darp edilerek gözaltına alındı.