Farplas direnişi ile dayanışma eylemi

İşçi-Emekçi Birliği, Farplas direnişinin 51. gününde İstanbul'da Farplas Genel Merkezi önünde eylem yaptı ve "Direnen Farplas işçilerinin yanındayız" dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 24 Mart 2022
  • 12:55

İşçi-Emekçi Birliği Farplas Genel Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “İşçi düşmanı Farplas! Sendika haktır engellenemez” ozalitinin açıldığı eylemde “Direne, direne kazanacağız!” sloganı atıldı. Yapılan açıklama da şunlar ifade edildi:

“Şu an önünde durduğumuz bina işçilerin emeğinin ürünü. Bina derken dört duvardan bahsetmiyoruz sadece. Bu binanın temsil ettiği zenginlikten, gösterişten de bahsediyoruz. Bu zenginliğin kaynağı üzerine sermaye yanlısı basın organlarında anlatılan başarı öykülerinin aksine biliyoruz ki gerçek bambaşka bir şeyi resmediyor. Yaklaşık 60 yıl önce çalışmalarına başlayan bu şirketin kasalarını dolduran her kuruş binlerce işçinin emeği gasp edilerek elde edildi. Uluslararası tekellerle birlikte iş tutarak marka haline gelen, ‘kalite’, ‘kadın haklarına’, ‘kadınların iş yaşamına dahil edilmesine’ katkıları gibi birçok nedenle ödüle ‘layık görülen’ bu holdingin parıltılı camları arkasında kelimenin gerçek anlamıyla bir ücretli kölelik düzeni hüküm sürüyor.”

Açıklamanın devamında Farplas işçilerinin direniş süreci özetlendi ve şunlar vurgulandı:

“Holdingin Kocaeli Gebze ilçesinde bulunan Farplas fabrikasında işçiler daha iyi bir ücret, daha insani çalışma koşulları ve sendikalaşma hakları için iş bırakıp harekete geçtiğinde patron her zamanki iki yüzlülüğü ile talepleri değerlendireceği ve sendikayla görüşeceği sözünü verdi.  Üstelik bu sözü tüm işçiler önünde verdiği kayıtlarda sosyal medyada yayınlandı. Ancak bunun bir yalandan ibaret olduğu çok geçmeden anlaşıldı. İşçiler verilen söze karşın bir değişiklik olmaması ve parça parça işten çıkarmaların başlaması üzerine  kendilerini fabrikaya kapatarak emeklerine, onurlarına ve sendikalı çalışma haklarına sahip çıktı. Anayasal haklarını kullandıkları, emeklerine ve onurlarına  sahip çıktıkları için işten atılan işçiler polis işkencesiyle gözaltına alınıp fabrikadan çıkarılırken; anayasal hakların kullanımını engelleyen, işçilerin haklarını gaspeden patron ödüllendirilmiş oldu. Dahası patron iş kolu değişikliğine giderek işçilerin bakanlık tarafından onaylanan sendikal tercihlerini ortadan kaldırmaya girişti. Ahlaksızlığı bir yana kendi yasalarını bile çiğneyen bu  pervasızlık yetmedi birde çeteleşmiş Türk Metal  sendikası patron zoruyla iş yerine sokularak işçilerin hak ve örgütlülük mücadelesindeki kararlılığı kırılmaya çalışıldı. Tablo ortadadır. Ne var ki Farplas patronunun hiç bir ölçü tanımayan gangesterler gibi davranıp sonra da bir kaç imaj operasyonuyla işin içinden çıkma ezberi işçilerin onurlu direnişi karşısında tuzla buz oldu.”

Farplas patronuna seslenilen açıklamada talepler şu şekilde sıralandı:

“-Atılan işçiler geri alınsın!

-İşçilerin seçtiği sendika iradesi tanınsın!

-Çalışma koşulları iyileştirilsin!

-İnsanca yaşam koşullarına uygun ücret istiyoruz!

-Yaşasın Sınıf Dayanışması!”

Açıklama sonrası eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul