Suriye’deki savaşın 8. yılının sonuna doğru gelinirken, ülkedeki yıkımın sorumlularının içerisinde yer aldığı ABD öncülüğündeki emperyalist koalisyona bir askeri destek de Danimarka’dan geldi. Suriye’ye asker gönderme kararı alan Danimarka, Ortadoğu ve Afrika’daki emperyalist nüfuz mücadelelerine daha aktif katılacağına işaret etti.
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, dışişleri ve savunma bakanlarıyla birlikte düzenlediği basın toplantısında kararı duyurdu. Uluslararası alanda askeri faaliyetlerini arttıracaklarını söyleyen Frederiksen, Suriye’deki emperyalist koalisyona ve ABD’ye destek hedefiyle bir fırkateyn, bir savaş taburu, bir savaş gemisi, 4 savaş uçağı ve 14 kişilik askeri doktor ekibi göndereceklerini açıkladı.
Sahraaltı Afrika da hedefte
Emperyalist amaçlarını “Hükümet olarak amacımız aktif bir dışişleri politikası yürütmek. Bu politikayı müttefiklerimiz, ABD, NATO, AB ve BM ile birlikte yürüteceğiz” ifadeleriyle duyuran Frederiksen, Suriye’nin yanı sıra Sahraaltı Afrika ülkelerine yönelik de yeni hamlelerini açıkladı. Başbakan ayrıca, Hürmüz Boğazı’na da donanma göndermek ve bölgede operasyon düzenlemek için Avrupa ülkeleriyle görüşme halinde olduklarını belirtti.
Danimarka, Birleşmiş Milletler Mali İstikrar Misyonu’nda (MİNUSMA) konuşlandıracak şekilde en fazla 65 kişilik ekiple birlikte nakliye uçağı ve 10 kişilik personel gönderecek. Ayrıca, Fransa öncülüğünde Sahel bölgesinde gerçekleştirilen “Barkhane Operasyonu”na da destek vereceklerini açıklayan Frederiksen, operasyona helikopter, 70 kişilik ekip ve 2 üst düzey askeri yönetici gönderileceğini belirtti.
ABD “memnuniyetle karşıladı”
Danimarka’nın aldığı bu kararlara dair ABD’den de açıklama yapıldı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan R. Hoffman yazılı açıklama yaparak memnuniyetlerini dile getirdi. “IŞİD’in geri gelmemesi için mücadele” yalanına yer verilen açıklamada, “Bu sevkiyat Danimarka’nın SDG dahil ortaklarımızla çalışma ve IŞİD'in geri gelmemesi konusundaki kararlığının bir göstergesidir. Danimarkalı ortaklarımız Suriye’nin kuzeydoğusunda istikrar ve güvenlik için az sayıdaki ABD askeri gücü ile çalışacak” ifadeleri yer aldı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO ülkelerinin askeri bütçelerini arttırması vurgularıyla eleştirdiği ülkelerden biri olan Danimarka bu yıl milli gelirinin yüzde 1,35’ini askeri harcamalara ayırmış durumda. Ülke 2023 yılında bu oranı yüzde 1,5’e çıkarmayı hedefliyor.