Emperyalistler arası rekabet ve teknoloji savaşlarının sonucu olarak İsveç’in Huawei’yi yasaklamasına Çin sert tepki gösterdi. Devlet ve parti liderliği İsveç ekonomisini misilleme ile tehdit ediyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, Stockholm’deki hükümetin Huawei’yi 5G ağını kurmaktan men etme kararını geri çekmesi gerektiğini söyledi. Bunu yapmaması durumunda, Çin’de faaliyet gösteren İsveçli şirketlerin zarar görebileceği belirtildi.
İsveç Telekomünikasyon Kurumu, Huawei’yi 5G geliştirme programının dışında bırakmıştı. Çinli teknoloji şirketi ZTE de bundan etkilenenler arasında yer almıştı. İsveç yönetimi Çin’i “İsveç’e yönelik en büyük tehditlerden biri” olarak tanımladı.
Batılı istihbarat kurumları, siyasi analistler ve politikacılar, Pekin yönetimiyle yakından bağlantılı olduğu için Huawei ve diğer Çin yüksek teknoloji şirketlerini bir “güvenlik riski” olarak görüyor.
Huawei iddiaları reddediyor
Şirketin kendisi tüm iddiaları şiddetle reddediyor. Görevdeki Huawei genel müdürü Guo Ping, şirketine karşı artan uluslararası güvensizliğin arkasında ABD hükümetinin durduğunu ifade ediyor. Guo, Eylül ayı sonunda Şangay’da, “Hepinizin bildiği gibi, Huawei bu günlerde zor bir durumda. ABD hükümetinin bize karşı sürekli saldırısı bizi ciddi bir baskı altına alıyor. Şimdilik birincil hedefimiz hayatta kalmak.” açıklamasında bulundu.
İsveç’in yanı sıra İngiltere, ABD, Avustralya, Tayvan ve Japonya da Huawei’yi 5G kurulumunun dışında bıraktı. Fransa, İtalya, Belçika ve Çek Cumhuriyeti’nde de, Çin yüksek teknoloji şirketinin bir şansı olmayacağı söyleniyor. Almanya’da ise bir kararsızlık ve bekleme sözkonusu. Partiler ve parlamento grupları içerisinde farklı görüşler var. Angela Merkel ve CDU’dan Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ise, geçtiğimiz günlerde Huawei’yi savunmuşlardı.