Berlin’de binlerce eğitim emekçisi greve çıktı

Almanya’da binlerce emekçi iki günlük grev yaptı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Şubat 2019
  • 15:49

Hizmet iş kolunda örgütlü Ver.di sendikası ile öğretmenler sendikası GEW tarafından yapılan çağrı üzerine 26 Şubat’ta emekçiler greve çıktı. Ana okulu ve orta öğretim alanında çalışan eğitim emekçileri, Almanya’nın başkenti Berlin’de iki günlük uyarı grevine başladı.

Grev, 10 bine yakın emekçinin katılımıyla Bebelplatz’da (Bebel Meydanı) gerçekleştirilen eylemle başlatıldı. Grev dolayısıyla 20 bin saat ders kaybı olurken, 280 ana okulu iki gün boyunca hizmete kapatıldı. Almanya’nın diğer eyaletlerine kıyasla ücretleri düşük olan eğitim emekçileri insanca yaşamaya yetecek ücret için maaşlarına %6 oranında zam ve bir kereye mahsus olmak üzere 200 avroluk ücret artışı talep ediyorlar.

Dün eğitim emekçilerinin başlattığı greve, bugün yüksek okul ve devlet dairelerinde çalışan emekçiler de dahil oldu. Grevin bir diğer önemli talebi, okullara ve çocuk yuvalarına daha fazla kaynak aktarılması. Yine bu talepler uğruna 15 Şubat’ta Berlin’de 4 bin, Disburg’da ise 2 bin eğitim emekçisinin katıldığı grevler gerçekleştirilmişti. Bu kapsamdaki eylemler önümüzdeki günlerde de devam edecek.

Silahlanma, polis devleti uygulamaları için milyarlarca avroluk bütçe ayıran sermaye devleti, Almanya’nın her tarafında, özellikle eğitim ve sosyal hizmet alanlarında belirgin kısıtlamalara gitmektedir. Yeterli kaynak aktarılmadığı için bu kurumların birçoğu eğitim verilemeyecek duruma düşürülmüştür.

Oysa Berlin eyaletini sol söylemlerle emekçileri aldatan SPD-Sol Parti-Yeşiller koalisyonu yönetiyor. Bu eyaletteki uygulamalara bakıldığında, bu partilerin de sermayenin diğer düzen partilerinden hiçbir farkının olmadığı görülmektedir.

Avrupa’nın en zengin ülkesi olan Almanya’da kapitalizmin sosyal saldırıları, emekçilerin yaşamını hızla sefalet düzeyine çekmektedir. Yoksulluk bu zengin ülkenin en çarpıcı sorunlarından biri haline gelmiştir. Emekçiler bu duruma daha fazla tahammül göstermeyeceklerini, ülkenin her tarafında gerçekleştirdikleri irili ufaklı eylemlere ortaya koymaktadırlar.

Kızıl Bayrak / Almanya