Basel’de görkemli Filistin’e destek yürüyüşü

Basel’de İsviçre-Filistin Dayanışması’nın çağrısını yaptığı, Filistinli ve Filistin ile dayanışma örgütlerinin yanı sıra, İsviçreli sol örgüt ve gruplar tarafından desteklenen yürüyüşe binlerce kişi katıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 14 Ocak 2024
  • 18:18

Haftalar öncesinden İsviçre-Filistin Dayanışması’nın çağrısını yaptığı, Filistinli ve Filistin ile dayanışma örgütlerinin yanı sıra, İsviçreli sol örgüt ve gruplar tarafından desteklenen yürüyüşe binlerce kişi katıldı. 

13 Ocak Cumartesi günü yürüyüşün başlangıç yeri olan Tiyatro Meydanı’nda saat 14.00’da bayrak ve flamalarıyla binlerce kişi toplandı.

Miting alanında yapılan konuşma ve atılan sloganlarla ABD ve batının desteği eşliğinde İsrail’in barbarca yaptığı katliamlar ve soykırım protesto edildi. Batı ve ABD’nin desteklediği ve finanse ettiği barbarlık Almanca, İngilizce, Fransızca ve Arapça yapılan konuşlarla kınandı, lanetlendi.

Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda, üçüncü ayını geride bırakan barbarlık ve soykırıma karşı direnişin devam ettiğine vurgu yapıldı. “Kahrolsun kapitalizm” sloganı atıldığı. konuşmaların devamında şunlar ifade edildi:

“Birimiz özgür değilsek hepimiz baskı altındayız demektir, bir halk özgür değilse diğer halklarda özgür değildir. Baskı sömürü ve sömürgeciliğin nedeni kapitalizmdir. Kapitalizm var oldukça savaş ve katliamların da var olacaktır.”

Wettstein köprüsünden geçerek Kaserne Meydanı’na kadar süren yürüyüşe Bir-Kar kendi bayrakları ile katılarak destek verdi. Eylem boyunca kitlenin öfkesi yapılan konuşmalara ve sloganlara yansıyarak sürdürdü.  

Kaserne Meydanı’nda da öfke dorukta

Saat 16.30 itibarıyla kitle öfkeli sloganlarla Kaserne Meydanı’nda geldi. İsviçre’li sanatçı Tarek Abu Hageb tarafından hazırlanan, İsrail’in saldırılarında katledilen çocuk, kadın ve yetişkin sivillerin kanlı elbiselerini tasvir eden boyalı elbiseler alanda sergilendi.  

Bu manzarayı gören kitlenin öfkesi daha da kabardı. Dakikalarca “Katil İsrail”, “Çocuk katili İsrail”, “ABD ve Batı finanse ediyor, İsrail katlediyor” sloganları atıldı.

Meydanda yapılan konuşmaların ardından saat 17.00’da eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / Basel