Almanya’da ülkücü hareketin yasaklanması talebi

Türk faşist hareketini yasaklama girişimi ilk etapta Alman devleti tarafından faşizme karşı atılmış demokratik bir adım izlenimi yaratıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Kasım 2020
  • 10:00

Fransız hükümeti, MHP’nin Fransa’daki uzantısı olan ülkücü faşist hareketin yasaklandığını açıkladı.  Ardından, Almanya’da “Gri Kurtlar” olarak tanınan faşist güruhun yasaklanması doğrultusunda talepler de güçlenmeye başladı.

Frankfurter Rundschau gazetesinin verdiği bilgiye göre, birçok Alman örgüt ve parti, ülkücü hareketin Almanya’da ırkçı-politik faaliyetler yürütmesinin yasaklamasını istiyor. Faşist “Gri Kurtlar”ı “Erdoğan’ın Almanya’ya uzanmış kolu” olarak tanımlayan Alman Yeşiller Partisi de yasaklama talebini desteklediğini açıkladı. “Gri Kurtlar”ın Türkiye’deki faşist parti MHP ile yakın bağlantısı olduğu biliniyor.

Almanya’daki Kürt kurumu, yasaklama talebini desteklediklerini, “Gri Kurtlar”ın gerçek yüzlerinin, yaptıkları saldırılarda, şiddet uygulamalarında, insanların mallarına zarar vermelerinde görüldüğünü ifade etti.

Spor ve kültür dernekleri maskesi altında organize olan ülkücü hareket, bu derneklerde Türk ırkçılığını ve faşist zihniyeti, Avrupa’da yaşayan göçmen Türk gençlerine empoze etme faaliyetleri yürütüyor. ZDF’in 2015 yılında yaptığı bir araştırmaya göre ülkücü hareketin Almanya’da 18 bin üyesi bulunuyor. Bu üyeler 300 ayrı dernekte örgütlüler.

Türk faşist hareketini yasaklama girişimi ilk etapta Alman devleti tarafından faşizme karşı atılmış demokratik bir adım izlenimi yaratıyor. Fakat 2020 yılında yapılmış bir araştırmanın da gösterdiği üzere, Alman ordusu içerisinde ülkücü hareketin üyesi olan askerlerin varlığı gerçeği koca bir çelişki olarak ortada duruyor. Aynı şekilde, Alman ırkçı hareketin yükselişi, Alman polis teşkilatında NSU bağlantılı ırkçı yapılanmaların yaygınlığı ve diğer ırkçı Alman örgütlerin devlet güdümünde palazlanması karşısında doğru düzgün bir adım atılmaması da Alman devletinin kendi çıkarlarına göre hareket ettiğine, faşizme karşı demokratik adımlar atmak gibi bir derdinin olmadığına ayna tutuyor.

Kızıl Bayrak / Almanya