Almanya da pasifiklere savaş gemisi gönderiyor

Almanya panzer ve ağır silah üreticisi Rheinmetal'in Macaristan'da yatırım yapmasında etkin rol oynayan Almanya Savaş Bakanı Kramp-Karrenbauer, Hint-Pasifik bölgesine asker göndermek için zemin döşemeye çalışıyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Mart 2021
  • 21:15

Almanya Savaş Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Çin'in güç arayışını engellemek için Alman Ordusu’nun (Bundeswehr) Hint-Pasifik'te rol oynaması gerektiğine inandığını söyledi. Cuma günü Almanya Yayın ağı'na (RND) demeç veren Karrenbauer, “Küresel ittifaklarla birlikte küresel sorumluluk da geliyor… Hint-Pasifik Okyanusu dünyanın en stratejik öneme sahip bölgesidir… Burada dünyada özgürlük, barış ve refah üzerine elzem kararlar alınıyor ve Almanya da  bundan doğrudan etkileniyor” dedi.

Twitter mesajında ise, "Çin'den rahatsız edici bir şekilde dövüş tonları duyuyoruz ve hatta 'savaşa hazır olma' çağrıları duyuyoruz" iddiasını ortaya atan CDU'lu savaş bakanı, Almanya'nın Çin ile çalışabileceğini ancak gerektiğinde savaşabileceğini de söyledi.

Federal Hükümetin geçen Eylül ayında yayınlanan Hint-Pasifik ile ilgili raporunda da benzer bir yaklaşım sergilendi. “Dünya dış ticaretinin yüzde 90'ından fazlası deniz yoluyla, büyük kısmı Hint ve Pasifik Okyanusları üzerinden gerçekleştiriliyor” denilen raporda şu ifadeler de yer almıştı: “Bu deniz ticaret yollarının ve dolayısıyla Avrupa'ya giden ve Avrupa'dan gelen tedarik zincirlerinin bozulması, nüfusumuzun refahı için ciddi sonuçlar doğuracaktır.” uyarısı yapılıyor. Raporda, Pekin hükümetinin savunma harcamalarını tekrar artırma niyetinde olduğu ifade edilmişti. Nitekim Çin maliye bakanlığı, bu ayın başlarında 2021 için savunma harcamalarında yüzde 6,8'lik bir artış yapılacağını açıkladı.

Donald Trump'ın izinden giden Joe Biden yönetimi, Çin'le başa çıkabilmek için Avrupa emperyalistlerini de savaş yanlısı politikasına yedeklemeye çalışıyor. ABD Dışişleri Bakanı Blinken de, “Çünkü o zaman Çin'in ortak ağırlığımızı görmezden gelmesi çok daha zor olur" diyerek emperyalist batı blokunun saldırganlıkta ortaklaşmasının önemine dikkat çekmişti.

Görünen o ki, Almanya da ABD’nin çağrısına olum yaklaşıyor. Almanya panzer ve ağır silah üreticisi Rheinmetal'in Macaristan'da yatırım yapmasında etkin rol oynayan Almanya Savaş Bakanı Kramp-Karrenbauer, Hint-Pasifik bölgesine asker göndermek için zemin döşemeye çalışıyor. Göreve geldikten kısa bir süre sonra Münih'teki Bundeswehr Üniversitesi'nde öğrencilere hitaben yaptığı açılış konuşmasında, “Almanya'nın Hint-Pasifik bölgesindeki ortaklarının - özellikle Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Hindistan’ın- Çin tarafından giderek daha fazla kuşatılmış hissettiklerini” iddia etmiş ve “Bizden açık bir dayanışma işareti görmek istiyorlar. Bu nedenle müttefiklerimizle birlikte bölgede varlık göstermenin zamanı geldi” demişti.

Koalisyon ortağı SPD'nin ‘barış yanlısı’ olduğu belirtilen partinin Dış Politika Uzmanı ve grup lideri Rolf Mützenich, Pasifik’lere Alman savaş gemisinin gönderilmesinin, kendisine Wilhelm’in “güneşte bir yer” görüşünü hatırlattığını belirtti ve "Savunma Bakanı Çin'e karşı askeri bir çevreleme stratejisinden konuştuğunda, bu kesinlikle benim için çok ileri gitmektir" dedi.

Savunma Bakanlığı sözcüsü ise, “Bayern savaş gemisinin amacı deniz yollarının özgürlüğü ve kurallara dayalı uluslararası düzen arzusunun altını çizmektir” diyerek gerekçe uydurmaya çalıştı. Savaş gemisinin bölgeye gönderilmesinin Çin'i rahatsız etmek gibi bir amacının olmadığı söylense de,  Çin'in olaylara bu gözle bakmadığı aşikar. Nitekim Çin, Almanya'dan önce İngiliz ve Fransız gemilerinin bölgede konuşlandırılmasına sert tepki gösterdi. Çin Savunma Bakanlığı'ndan geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, batı emperyalist blokunun Güney Çin Denizi'nde “seyrüsefer özgürlüğü” bahanesiyle askeri yığınak yapmasını şiddetle protesto etti.

Burjuva muhalefet “Çin ile başa çıkmak için ortak Avrupa stratejisi” istiyor

Yangına benzinle giden düzen muhalefeti saldırganlıkta Savaş Bakanı Kramp-Karrenbauer’den geri kalmadı. Güya 'barış' ve 'çevre dostu' Yeşiller'in Bundestag grubunun güvenlik politikası sözcüsü Tobias Lindner, Heilbronner Stimme gazetesine verdiği demeçte, “bir Alman firkateyninin Çin devlet ve parti liderliğini zor durduracağını” söyleyerek, "Sembolden çok daha önemlisi, Çin ile başa çıkmada ortak bir Avrupa stratejisidir” dedi.

Liberal FDP Grubu'nun savunma uzmanı Marie-Agnes Strack-Zimmermann ise, Çin'in Avrupa'nın kapılarına kadar dayandığını öne sürerek "uyanması için'' Avrupa'ya çağrıda bulundu. Savaş borusunu öttüren Strack-Zimmermann şunları söyledi:

“Çinliler Baltık Denizi'nde Rusya ile ortak manevralar yapmakla kalmıyor, aynı zamanda Pire, Trieste ve Cenova limanlarını da ele geçirdiler. Avrupa'da kapının önündeler ve Avrupa sularındalar zaten."

“Almanya ikinci bir doğu cephesi inşa etmeye başlıyor”

Sayfalarında konuya yer veren savaş karşıtı anti-faşist JW gazetesi şu yorumu yaptı:

“Almanya’nın refahını Çin kıyılarında savunma girişimi elbette risksiz değil. Otomotiv, yarı iletken ve diğer sektörlerdeki en iyi şirketler artık satışlarının üçte birini veya daha fazlasını Çin'de üretiyor. Bu, Berlin hükümetinin  savaş gambotunun politikasına biraz fren getiriyor. “Bavyera" firkateyni muhtemelen -tartışmalı adaların on iki millik bölgelerinden geçişler gibi- ABD'de popüler olan bazı provokasyonlardan kaçınacaktır. Ancak bu, Almanya’nın ikinci bir doğu cephesi inşa etmeye başladığı gerçeğini değiştirmiyor.”

Konu, Alman burjuva basınının da gündemindedir. Bazılarına göre, ''Almanya Hint-Pasifik'e “Bavyera” firkateynini gönderiyor ve böylece müttefiklerinin bir isteğine yanıt veriyor.” Bazıları ise kararı “tartışmalı bir bölgede varlık göstermek” şeklinde değerlendiriyor. “Rota, deniz yollarını açma taahhüdünden ve Çin'e bir mesajdan başka bir şey olmamalıdır” yorumları yapanlar ise, atılan adımdan duydukları tedirginliği dile getiriyorlar.