Almanya’da milyonerlerin sayısı 1,5 milyonu aştı

Dünyadaki milyonerlerinin yüzde 63’ünün ABD, Japonya, Çin ve Almanya’da bulunduğu ifade ediliyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 30 Haziran 2021
  • 11:25

Pandemi sürecinde milyonlar ya işsiz kaldı ya da kısa süreli çalışma sistemine geçtiler. Bu ise milyonlarca işçi ve emekçinin gelir düzeyinin düşmesine neden oldu. Temel tüketim maddelerinin fiyatlarının artması ise satın alma gücünü daha da zayıflattı. Kar oranları düştü diye sızlanan tekeller ise, pandemiyi bahane ederek sömürüyü daha da yoğunlaştırdılar. Kapitalist devletler bu süreçte tekellere yüz milyarlarca Euro kaynak transfer ettiler. Bir yanda yoksullaşan milyonlar öte yanda parasına para katan doymak bilmez milyonerler gerçeği gösteriyor ki, alınan sözde ekonomik önlemler, ancak bir avuç asalağın kasalarını doldurmaya hizmet etmiştir.  

Faz.net haber sitesinde yayınlanan bir rapor, pandemi sürecinde Almanya’da ve Dünyada servetlerini rekor düzeyde arttıran bir azınlık olduğunu gösterdi. Dünya Zenginlik Raporu (World Wealth Report) adlı çalışmaya göre,  Almanya’da geçtiğimiz yıldan bu yana milyonerlerin sayısı %4,5 oranında arttı. Yani milyonerlerin sayısına 69.100 kişi eklendi ve toplam sayı 1,535 milyona ulaştı. Borsa piyasasındaki artış, yüksek emlak fiyatları ve artan tasarruf oranı milyonerlerin daha da zenginleşmesine neden olan faktörler arasında sayılıyor.

Dünya çapında ise milyonerlerin sayısı yüzde 6,3’lik bir artışla 20,8 milyon kişiye ulaştı. Böylece tarihte ilk kez dünyadaki milyonerlerin sayısının 20 milyonun üzerine çıktığı belirtiliyor.

Milyonerlerin serveti ise yüzde 7,6 oranında arttı. Böylece zengin azınlığın toplam serveti 80 trilyon dolarlık rekor seviyeye ulaştı.

Dünyada 30 milyon dolardan daha fazla servete sahip olanların sayısında da büyük bir artış olmuş. Rapora göre artış oran yüzde 9,6 olmuş. Böylece 30 milyon dolardan fazla serveti olanların sayısı 200.900’e ulaştı.

“Almanya’nın zenginleri pandemi krizinden faydalandı” alt başlığıyla haberi veren Zeit.online.de, dünyadaki milyonerlerinin yüzde 63’ünün ABD, Japonya, Çin ve Almanya’da  bulunduğunu yazdı. Haberde, zenginlerin tarihin hiçbir döneminden pandemi kadar faydalanmadıklarının altı çiziliyor.

Zengin bir azınlık pandemi sürecinde servetine servet katmış. Ama madalyonun bir öteki yüzü var: Pandemi sürecinde dünyadaki yoksulların sayısında büyük bir artış oldu. Servetin bir tarafta sefaletin öte tarafta birikmesi, kapitalizmin temel yasalarından biridir. Bu sistemde zenginlerin servetlerine servet katmaları, ancak geniş işçi-emekçi kitlelerin yoksullaşmasıyla mümkündür. Bundan dolayı insanlar arasındaki eşitsizlik uçurumunu yok etmek ancak kapitalizmin ortadan kaldırılmasıyla mümkün olacaktır.