Almanya’da da Greif’in kapısına dayandılar!

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR), bugün bir kez daha Greif’in Almanya’nın Köln kentindeki fabrikasının önündeydi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 07 Mart 2014
  • 22:48

Fabrika önünde yaptıkları eylemle Greif direnişinin haklı taleplerini duyuran BİR-KAR üyelerinin eylemi fabrikanın yöneticilerini korkuttu. Eylemi “yasadışı” olmakla itham eden yöneticiler kapıları kapatarak bu korkularını gösterdiler.

Fabrika yöneticilerine İstanbul’daki yöneticilere direnişin taleplerini kabul etmeleri yönünde isteklerinin bildirilmesini isteyen BİR-KAR üyeleri, fabrikada çalışan işçilerle de görüştüler.

BİR-KAR’ın eylemini canlı ve coşkulu bir şekilde anlatan haberi aşağıda:

 

Bir kez daha Greif’in önündeydik!

7 Mart Cuma günü bir kez daha, BİR-KAR bayrakları, pankartımız ve Greif işçisi sınıf kardeşlerimizin işgal alanında her gün aynı hayecan ve coşku ile haykırdıkları şiarların üzerinde yazılı olduğu BİR-KAR imzalı dövizlerimizle, Greif'in Köln/Lövenich'teki ana merkezinin önüne gittik.

Basından, Greif işçilerinin militan direnişi ve onunla dayanışma çabalarının yanı sıra, BİR-KAR'ın Avrupa'nın çeşitli ülkeleri ve kentlerinde yoğun ve yaygın biçimde yürüttüğü Greif'la dayanışma çalışmaları ve eylemlerinin Greif'in COE'larını fazlasıyla rahatsız ettiğini okumuştuk. Bunu, bugünkü Greif patronlarını protesto ve direnişçi sınıf kardeşlerimizi selamlama eylemi sırasında çok somut olarak gördük.

Biz Lövenich/Greif ana merkezi önünde görünür görünmez, başta işletme müdürü olmak üzere, güvenlik elemanları ve kimi personel oldukça görünür bir koşuşturma içine girdi. Hepsi de telaşlandılar. Belli bir korku içinde, hemen telefonlara sarıldılar, işletmeye giriş kapılarını kapattılar. Binanın hemen karşısında bulunan işletmenin müdürü ise, pervasızca “yaptığınız illegaldir, burada eylem yapamazsınız” şeklinde tehditler savurdu. Bu ucuz tehdit anında geri püskürtüldü. Ardından, Greif yöneticilerinden birine, Greif işçisi sınıf kardeşlerimizin talepleri ve tümüyle haklı ve meşru eylemleri hakkında bilgi verildi, eylemimizin meşruiyeti anlatıldı. Onun “Peki bizden ne istiyorsunuz” şeklindeki sorusu üzerine, “İstanbul'daki Greif yöneticilerini arayıp, protestoların hedefi haline geldiklerini, işçilerin haklarını vermelerini iletebilirsiniz” dendi.

Bu kısa diyalog sırasında, Lövenich'teki Greif'in de ciddi sorunlarının olduğunu, geçtiğimiz yıl burada da bir hareketliliğin yaşandığını, nihayetinde bazı sınırlı düzeltmelere gidildiğini de öğrendik. Köln/Lövenich'teki Greif'te sanayi fıçısı (bidon da denebilir) ürettiği edindiğimiz bir başka bilgi oldu.

 

Eylemimiz amacına ulaştı

Bir saati aşkın bir süre, aralıklarla Greif ana binasına dönük şekilde, BİR-KAR'ın Greif direnişi, talepleri, direnişin haklılık ve meşruluğu, halihazırdaki seyri hakkında bilgiler içeren ve enternasyonal dayanışma çağrısı yapan bildirisi okundu. Ayrıca genç yoldaşlar zaman zaman Almanca olarak ajitatif konuşmalar yaptılar. Keza, sık sık “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “İşgal, grev, direniş!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” şiarları haykırıldı.

Daha da önemlisi bu kez, hem işletmede görevli kimi personelle ve işletmede çalışan, içlerin de Türkiyeliler'in de bulunduğu birçok işçi ile birebir temas imkanı yakalandı. Bildiriler verildi, Greif direnişi hakkında bilgi aktarıldı. Aynı anda Lövenich Greif hakkında, koşulları hakkında bilgi alındı. İşçilerin içerden uyarıldıkları kesindi, bir parça korku vardı gözlerinde, ama yine de konuşulan işçilerin tepkileri olumluydu. Çabamıza sempati ile baktıklarını gözlemledik.

Hazırlanan bildirinin birkaç kez okunmasının ardından, sloganlar atarak bu kez belli bir güzergahta yürüyüş gerçekleştirdik. Arada bir durularak çevrede bulunanların duyabileceği biçimde kısa ajitatif konuşmalar yapılmasının ardından eylem sonlandırıldı.

Greif direnişçisi sınıf kardeşlerimizin talepleri karşılanıncaya dek, Greif patronlarını her vesileyle ve her yerde rahatsız edeceğimizi, işletmelerini hedef yapacağımızı açıklamıştık. Bunu bugün bir kez daha gerçekleştirdik.

Bu amacımıza ulaşmak için yeni eylemlerle Greif partonlarını rahatsız etmeye devam edeceğiz.

BİR-KAR (İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu)