ABD’de polis şiddetine karşı sporculardan boykot

Milwaukee Bucks basketbol takımının playoff boykotunun ardından büyük federasyonlar NBA, MLB, MLS ve WNBA’nın takımları ve oyuncuları dün müsabakalarından feragat ettiler.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Ağustos 2020
  • 00:16

ABD’de Afro-Amerikalı George Floyd’un acımasız polis vahşetiyle öldürülmesinden üç ay sonra yeni bir polis vahşeti yaşandı. Polisin, Jacob Blake’i yakın mesafede arkadan yedi kez kurşunlaması, polis şiddetine karşı öfkeyi yeniden alevlendirdi. Wisconsin eyaletine bağlı Kenosha kenti günlerdir protestolarla sarsılıyor. Bazıları şiddet içeren protestolar sırasında salı akşamı iki kişi vuruldu ve 17 yaşındaki bir çocuk cinayet şüphesiyle tutuklandı.

Sokakları dolduran öfkeli kitleler, ırkçılığa ve polis şiddetine son verilmesi çağrısında bulunuyor ve şu anda spor dünyasından geniş destek alıyorlar. Amerikalı futbolcu Colin Kaepernick’in dört yıl önce yaptığı ırkçılık karşıtı kampanyanın yıldönümünde çok sayıda sporcu dayanışmalarını dile getirdi. Milwaukee Bucks basketbol takımının playoff boykotunun tetiklemesi sonucu, büyük federasyonlar NBA, MLB, MLS ve WNBA’nın takımları ve oyuncuları dün müsabakalarından feragat ettiler. 

Çok sayıda ABD’li sporcu ülkede devam eden polis şiddetine karşı tavır alarak benzeri görülmemiş bir boykot sergilediler. Oyuncular yedek kulübesindeyken üzerinde “Black Lives Matter” yazan tişörtler giydiler. Formalarının arkasında sadece isimlerini değil, “Yeter”, “Nefes alamıyorum”, “Eşitlik” gibi ifadeleri de kullandılar. Polisin 29 yaşındaki Afro-Amerikan Blake’i vurduktan birkaç gün sonra basketbol, ​​beysbol, futbol ve tenisçiler polis şiddetine ve ırkçılığa karşı gösteri yaptılar. 

Milwaukee Bucks oyuncuları, yıldız oyuncu Giannis Antetokounmpo ile birlikte çarşamba akşamı sahaya çıkmadı. Tenis yıldızı Naomi Osaka da basketbolcuların örneğini takip ederek polis şiddetini protesto etmek için Southern & Western Open’dan çekildi. Major League Baseball (MLB) takımı Brewers, Bucks ile aynı şeyi yaptı ve Cincinnati Reds’le oynamayı reddetti. Üç maç daha ertelendi. Profesyonel futbol ligi MLS de protestoya katıldı. Planlanan altı maçtan beşi iptal edildi. Kadınlar basketbol ligi WNBA da maçları askıya aldı. 

Dünyanın en iyi basketbol liginde oynayan birçok profesyonel, korona tatili sırasında George Floyd’un ölümüne cevaben Minneapolis’te düzenlenen dev kitle protestolarına katılmışlardı. 

NBA basketbol ligi çarşamba günü yapılması planlanan üç maçı erteledi. Lig yetkilileri, Milwaukee Bucks takımının oyun boykotuna tepki gösterdi. Wisconsin ekibi, Orlando Magic’e karşı planlanan oyunu, Blake’e karşı işlenen polis şiddetinden dolayı boykot etti. Diğer takımlar da sezonun tamamen sona ermesi gerektiği konusunda tutum belirledi.

Tenis yıldızı Naomi Osaka, protesto amacıyla New York’taki Western&Southern Open’da yarı finallere katılmayacağını söyledi. Basketbolcu LeBron James gibi Afro-Amerikan spor yıldızları, Black Lives Matter protesto hareketinde önemli bir rol oynuyor. Ünlerini ABD toplumundaki ırkçılığı suçlamak için kullanıyorlar. 

ABD Başkanı Donald Trump, Kenosha’ya federal polis gücünün ve ek ulusal muhafızların gönderileceğini duyurdu. Trump, Twitter’da “Amerikan sokaklarında yağma, kundakçılık, şiddet ve kanunsuzluğu kabul etmeyeceğiz” ifadesini kullanarak “Kanun ve düzenyeniden tesis edilmelidir” dedi. 

ABD Demokrat cumhurbaşkanı adayı Joe Biden ise protestoculara sükunet çağrısında bulunarak Blake’in ailesiyle konuştuğunu ve onlara “adalet” sözü verdiğini söyledi. “Polisin vurduğu videoda gördüklerim beni tiksindiriyor” diyen Biden, “Bir kez daha siyah bir adam, polisler tarafından güpegündüz vurularak öldürüldü” açıklamasında bulundu.