Sivil toplum örgütü Temblores (Deprem) tarafından hazırlanan bir rapora göre, ordu, polis ve gizli servisler, 2017 ve 2019 yılları arasında 639 Kolombiyalıyı öldürdü. Öldürülenlerin yüzde 45’inin, yani 289’unun ölümünden polisin sorumlu olduğu ifade ediliyor. Adli Tıp Enstitüsü’nden alınan bilgiler çerçevesinde hazırlanan raporda polisin geçen yıl, çoğu ateşli silahlarla en az 89 kişiyi öldürdüğü bildirildi.
Polisin ABD’deki George Floyd cinayetine benzer saldırganlıkları ve bir kişiyi öldürmesi, geçen Eylül ayında da Bogota’daki bir protestoda 13 gencin vurulması ülkede tepkiye neden olmuştu. Polis şiddeti, bir karakolda sekiz çocuğun yakılmasıyla da gündeme geldi. Temblores’e göre, 2017-2019 yılları arasında polis, 39.613 yaralanma ve 102 cinsel şiddet vakasından ve 2020'de 7.992 yaralanma ve 30 cinsel istismardan sorumlu.
Amerika 21 sitesinde yer alan habere göre, polis şiddeti bu yıl da devam ediyor. Ocak 2021’de 29 ve Şubat’ta 41 saldırı ve 5 cinayet yaşandı. Kurbanlar; sokak satıcıları, LGBTİ+’lar, evsizler, çocuklar, gençler, yoksul yaşlılar ve protestocular oldu. Son dört yılda Afro-Kolombiyalıların, uyuşturucu kullanıcılarının ve evsizlerin sıklıkla polis şiddetine maruz kaldığı belirtiliyor.
Polisin bu saldırganlığının "kurumsal bir uygulama" olduğu, kullandığı “yasadışı” prosedürlerle de kendini gösteriyor. Polis, saldırı sırasında kimliğini saklamaktan silah sicilini değiştirmeye kimi yöntemler uygulayabiliyor. Ayrıca, polise yönelik soruşturma zaten nadir durumlarda yaşanıyor. Kolombiya’da polis ordunun bir parçasıdır.
Bununla birlikte, belediye başkanları gibi yetkililer de polisin baskıcı eylemlerini destekliyor. Bunun arkasında, halkın belli kesimlerini, örneğin sokak satıcılarını, evsizleri ve göstericileri kamusal alandan uzaklaştırma hedefi bulunuyor.
Bogota'da Yeşiller’in belediye başkanı Claudia López, polisin protestocuları, LGBTİ+’ları, gayri resmi satıcıları ve gecekondu sakinlerini zorla tahliye etmesi nedeniyle defalarca eleştirildi. Ondan önceki belediye başkanı zamanında, polisin 12 evsizi öldürdüğü söyleniyor.
Salgından bu yana polis şiddetinin önemli ölçüde kötüleştiği de raporda yer alıyor. Salgın tedbirleri gerekçesiyle polisin daha saldırganlaştığı ifade ediliyor. 2019-2020 yılları arasında polis cezası sayısı 220.000'den 1,2 milyona çıktı.
Yoksul mahallelerde yaşayanlardan ve küçük tüccarlardan düzenli haraç kestikleri ve para gasp ettikleri yönünde polis aleyhine giderek daha fazla iddia var. Yeşiller belediye meclisi üyesi bir yetkili ocak ayında bir grup polisin Bosa bölgesindeki bir büfeye ateş açması ile ilgili bir şikâyette bulunmuştu. Büfe sahibi haraç ödemeyi reddettiği için, polis içeri girerek büfe sahibini ve aile bireylerini dövmüş ve yazarkasayı çalmıştı. Bu yaşananları, bir belediye meclis üyesi de “Bu paramiliter bir polis gücü değil mi?” sorusuyla gündeme getirmişti.