ABD drone saldırılarında siviller katlediliyor

ABD ordusu; Suriye, Irak ve Afganistan’da gerçekleştirdiği 50 binden fazla hava saldırısında iddia ettiğinden çok daha fazla sivil katletti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Aralık 2021
  • 21:41

ABD emperyalizminin sivilleri katletme sicili sürekli kabarıyor. Dünyanın dört bir köşesinde masum insanlar, ABD’nin türlü savaş yöntemleriyle katlediliyor. İnsansız hava saldırıları da sivil katliamlarda büyük rol oynuyor. Die Zeit’ın New York Times’a dayandırdığı haberine göre ABD hükümeti, son yıllarda insansız hava araçları operasyonlarında binlerce sivil insanın katledildiğini kabul etmek zorunda kaldı. Bununla birlikte, Pentagon’un kabul ettiğinden daha fazla sivil katlettiği savunulan haberde, aralarında çocukların da bulunduğu sivil kurbanlarla ilgili 1300’den fazla gizli hükümet belgesine dayandırdı. Gazete, ABD’nin “operasyonların hedefli olduğu” iddiasını da yalanlayarak, hunharca katliamlar yapıldığını ortaya koydu.

Ölü sayısı gizleniyor

ABD ordusu beş yıl içinde Suriye, Irak ve Afganistan’da 50 binden fazla hava saldırısı gerçekleştirdi. Pentagon, 2014’ten bu yana Irak ve Suriye’de 1.417, 2018’den bu yana da Afganistan’da 188 sivili katlettiğini itiraf etti. New York Times tarafından yapılan araştırmaya göre, bu sayının gerçeği yansıtmadığı, kayıpların sayısının gizlendiği belirtildi. Örneğin bir saldırıda, ABD özel kuvvetleri “terörist milislerin kaldığı” iddiasıyla bazı binaları hedef aldı. Gazete, saldırıya uğrayan binaların birçok ailenin sığındığı evler olduğunu ve 120’den fazla sivilin öldürüldüğünü tespit etti.

Gazete sivil ölümlerinin üçte birinin Amerika ordusunun hatalarından kaynaklandığını ortaya koyarken, ordu sözcüsünün “itiraf” niteliğindeki sözünü de aktardı. Merkez Kuvvetler Komutanlığı sözcüsü gazeteye, “Dünyanın en iyi teknolojisiyle bile, yanlış bilgilerden veya mevcut bilgilerin yanlış yorumlanmasından kaynaklanan hatalar meydana gelebileceği” demagojisiyle masum insanların katledilmesinden dolayı “derin üzüntü duyduğu” yüzsüzlüğünü sergiledi.

ABD ordusunun 29 Ağustos’ta Afganistan’ın başkenti Kabil’de insansız hava aracı saldırısında, “bir Amerikan yardım kuruluşunun çalışanı”nın yanı sıra yedisi çocuk, dokuz aile üyesi de dahil olmak üzere toplam on kişi öldürüldü. Ordu komutanlığı saldırıyla ilgili raporunda, sorumlu askerler hakkında disiplin cezası uygulanmamasını tavsiye etti. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin bu raporu onayladı. Austin’in sözcüsü John Kirby Aralık ayı ortasında yaptığı açıklamada, ölümcül saldırının “ihmalin sonucu olmadığını” ama “trajik bir hata” olduğunu iddia etti. Yakınlarını kaybedenlere tazminat ve ABD’ye göçmeleri teklif edildi.

Airwars: 22 bin sivil katledildi

Sivil toplum kuruluşu olan Airwars, ABD’yi 2001’den bu yana sözde teröre karşı savaşta düzenlediği hava saldırıları sonucu en az 22 bin sivili öldürmekle suçluyor. Afganistan’da şimdiye kadar 4800’den fazla sivil katledildi. Sivil kayıpların ABD hava saldırılarının ayrılmaz bir parçası olduğunun hesaba katılması gerektiğini belirten Çatışma Bölgelerinde Siviller Merkezi’nden (CIVIC) Annie Shiel, tüm dünyada 20 yıldır durumun böyle olduğuna dikkat çekti.