ABD askeri gemisi Çin deniz sahasına girdi

Biden yönetiminin peş peşe provokasyonlar yapıp Çin’i tahrik etmesi, Asya’daki gerilimin tırmandırılmaya devam edeceğine işaret ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Nisan 2023
  • 14:30

Joe Biden yönetimi, ABD’nin küresel hegemonya alanındaki rakibi olan Çin’e karşı kışkırtıcı eylemlerine yenilerini ekliyor. Geçtiğimiz hafta Tayvan Başkanı Tsai Ing-wen’in ABD'yi ziyaret ederek ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmesine Çin sert tepki göstermiş, halen devam eden askeri bir tatbikat başlatmıştı. Tayvan adası etrafında yapılan tatbikata 11 savaş gemisi ile onlarca savaş uçağının katıldığı bildiriliyor.

ABD, gerilimi hafifletmek için adım atmadığı gibi, yeni bir provokasyona imza attı. ABD donanması, güdümlü füze destroyeri USS Milius’un Güney Çin Denizi'nde Çin'in hakimiyetindeki sulara girdiğini duyurdu.

Donanma tarafından yapılan açıklamada, “denize ilişkin hakları, özgürlükleri ve denizin yasal kullanımını desteklemek amacıyla ABD'nin Güney Çin Denizi’nde ‘navigasyon özgürlüğü’ operasyonu başlatıldı” ifadeleri kullanıldı.

Kışkırtıcılığı bir adım ileri taşıyan ABD ordusu, deniz sınır ihlalinin “uluslararası hukuka uygun olarak Güney Çin Denizi’nde Spratly Adaları yakınında seyir hakları ve özgürlüklerini teyit etmek için” gerçekleştirildiğini belirtti. Çin sınırını ihlal eden ABD, yaptığının "yasal" olduğunu da iddia ediyor. Oysa Çin ordusunun tatbikatı devam ederken yapılan bu ihlal, tam bir provokasyon olarak değerlendiriliyor.

Nitekim ABD ile gerilim yaşayan Çin, deniz sahalarının ihlaline tepki gösterdi. Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na bağlı Güney Muharebe Bölgesi Basın Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Milius destroyeri bugün, Çin hükümetinden izin almadan, Çin’in Nansha Adaları’na bağlı Meiji adacığının yakınındaki deniz sahalarına yasadışı bir şekilde girdi. Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na bağlı Güney Muharebe Bölgesi’nin deniz ve hava güçleri, söz konusu ABD askeri gemisini takibe alıp uyarıda bulundu.”

Sözcü, “ordunun her an teyakkuz halinde olduğunu” ve “Çin’in ulusal egemenliği ile Güney Çin Denizi’nde barış ve istikrarı kararlılıkla koruyacağını” belirtti.

Biden yönetiminin peş peşe provokasyonlar yapıp Çin’i tahrik etmesi, Asya’daki gerilimin tırmandırılmaya devam edeceğine işaret ediyor.