Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmara’dan fotoğraflar paylaşıp “müsilaj bitti” demekle kalmıyor, “Marmara ışıl ışıl” şeklinde yanıltıcı bilgiler paylaşıyor.
Bunlar küçümsenecek gelişmeler değil, fakat “oldu da bitti maşallah” demekten, hele “Marmara temizlendi” demekten çok, ama çok uzağız!
Yıllarını deniz araştırmalarına vakfeden bilim insanları böyle söylüyor. Kısadalga.net için “Müsilaj ve Ötesi” haber dosyasının büyük kısmını, Marmara’nın evsel, sanayi ve endüstriyel atık sorunu ve yapılması gerekenlere ayırdım.
Malum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 7 Haziran’da Marmara için Acil Eylem Planı’nı açıkladı.
Planda, uzmanların da dediğine göre çoktan alınması gereken, önemli maddeler listelendi.
Fakat 1.5 aya yakın geçen zamanda -ki müsilaj konusunda bilim insanları Kasım 2020’de uyarmıştı- “gözden uzak, gönülden ırak” olsun denecek “çalışmalar” haricinde atılan esaslı bir adım görmedik.
Herşeden evvel, en büyük kirletici olan Ergene’den Marmara’ya deniz deşarjı, yani tüm zehirli atıkların boca edilmesi aynen devam ediyor!
Cumhurbaşkanı itiraf etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 Temmuz’da genç bir çevre mühendisinin kendisine yönelttiği “Marmara Havzasındaki sanayi tesisleri için alınan önlemler yeterli mi? Hükümetinizde sorumluluk görüyor musunuz” sorusuna ilginç bir cevap verdi.
Erdoğan, 19 yıllık iktidarının sorumluluğuna hiç değinmediği gibi “sanayi tesisleri kendi atıksularını arıtma noktasında görevini yapmıyorsa bu konuda devlet... Şehircilik Bakanlığı bu konuda tedbirlerini almıştır. Bunların üzerine gidecektir” dedi.
Yani koskoca devlet, herkesin gözü önünde boşaltılan kirli atıksularını HALA denetleyemediğini itiraf etti.
Hadi 19 yılı bir tarafa bırakalım. Eğer Marmara’yı kurtarma “noktasında” herhangi bir ciddiyet, kararlılık varsa neden 1.5 aydır bekleniyor?
Marmara Denizi Eylem Planı için kurulan koordinasyon kurulu ne işe yarıyor?
Valinin Ergene’yle bağlantısı ne?
İklim ve enerji uzmanı Önder Algedik, dünkü yazısında Ergene’den yapılan “derin deniz deşarjını” ayrıntısıyla yazdı.
Algedik, “Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş.”ın kurucu ortaklarının tamamının bölgedeki organize sanayi bölgeleri ve dönemin Tekirdağ Valisi olduğunu ortaya koydu…
Peki kimdi o Vali?
Üç yıldır İstanbul Valisi olan Ali Yerlikaya. (Yerlikaya, bundan önce Gaziantep, Tekirdağ, Ağrı ve Şırnak’da görev yapmıştı.)
Buna göre Yerlikaya’nın kurduğu Tekirdağ Eğitim ve Çevre Derneği Tekirdağ’a derin deniz deşarjı yapan şirketin de kurucuları arasında.
290 milyon TL’ye mal olacagi aciklanan projede şirketin başkanlığını Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya yürüttugu 2015'de haber olmuştu.
Bu ne demek, biliyor musunuz? Ergene’nin zehirli atıkları, devlet ve bölgedeki tüm sanayi tesislerinin işbirliğiyle önce Ege’ye, sonra Marmara’ya deşarj ediliyor. Yani bir kez daha suçüstü yakalanıyorlar!
“Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu”nda yer alan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın şu sorulara yanıt vermesin bekliyoruz:
Yerlikaya halen Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş’nin yönetim kurulunda mı? Değilse, herhangi bir ilişkisi var mı?
Bu şirketin yapısı gizli mi? Neden bir web sitesi dahi yok?
Şu anda Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş’nin derin deniz deşarjını kim, nasıl denetliyor?
Artı Gerçek / 13.07.21