2024 YKS sonuçları açıklandı…

Eğitimde niteliksizliğin belgesi

2024-YKS sonuçları eğitim sistemindeki niteliksizliği belgeledi. Son sınıflarda sorulara verilen doğru yanıt oranı çok düşük oldu. 2024 yılı YKS sonuçları eğitim sistemindeki niteliksizliği belgeledi. Son sınıflarda sorulara verilen doğru yanıt oranı çok düşük oldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Temmuz 2024
  • 13:00

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 8-9 Haziran 2024’te yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarını ve istatistiklerini açıkladı.

2024 yılı YKS sonuçları eğitim sistemindeki niteliksizliği belgeledi. Son sınıflarda sorulara verilen doğru yanıt oranı çok düşük oldu. TYT’de matematikte 7 doğru, AYT’de ise biyoloji ve tarihte 2 doğru ortalaması olurken, matematik ve fen testlerindeki doğru yanıt ortalamaları ise son dönemin en aşağı sıralarında yer alıyor.  YKS’de Türkçe bölümünde doğru yanıt sayısının ortalaması ise 40 sorudan ancak 21’de kaldı ve en başarılı olunan alan olarak öne çıktı.

Üç oturumda yapılan sınava girmek için başvuru yapıp sınava girmeyen aday sayısı ise 600 bini geçti. Sınavın ikinci aşaması olan Alan Yeterlilik Testi (AYT)’de matematik ortalaması 40 soruda 5.5, fizikte 14 sorudan 2.2, kimyada 13 sorudan 1.4 ve biyolojide 13 sorudan 2.3 olarak belirlendi. ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, TYT'ye başvuran 3 milyon 120 bin 870 adaydan 301 bin 508 aday sınava girmediğini ifade etti. AYT'ye başvuran 2 milyon 19 bin 699 adaydan 243 bin 203 aday sınava girmediği vurgulanan açıklamada Yabancı Dil Testine (YDT) ise başvuran 233 bin 384 adaydan da 62 bin 294 aday sınava girmediği bilgisi verildi.

YKS sonuçlarıyla birlikte dereceye girenler ve okulları da şu şekilde açıklandı:

“Temel Yeterlilik Testi (TYT) birincisi Süleyman Mete Genç, Özel Mersin Elit Koleji Fen Lisesi-Mersin. Alan Yeterlilik Testleri (AYT) birincileri, eşit ağırlık alanında Berra Kuruş Galatasaray Lisesi-İstanbul, sayısal alanında Arda Taşdemir Cemil Meriç Fen Lisesi-Elazığ, sözel alanında Fatih Emre Düzcan Özel Rize Bahçeşehir Koleji Anadolu Lisesi-Rize. Yabancı Dil Testi (YDT) Almanca birincisi Sevgi Kırmızıbekmez Kabataş Erkek Lisesi-İstanbul, Arapça Yusuf Salih Orhan Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi-İstanbul, Fransızca Yunus Emre Aydoğan Çapa Fen Lisesi-İstanbul, İngilizce Mehmet Alp Güneş İstanbul Atatürk Fen Lisesi-İstanbul, Rusça Safiye Yaşar Ayrancı Anadolu Lisesi-Ankara.”

Sınav sonuçları AKP iktidarının eğitime dönük saldırılarının sonuçlarını özetlemektedir. Eğitim ve sınav sisteminin yapboz tahtasına dönüştürülmesi, MESEM ve ÇEDES üzerinden ısrarla sürdürülen politikaların ürünü olarak sınav sonuçlarında açığa çıkan tablo AKP iktidarının eseridir.